HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ψάρι/Θαλασσινά > Τηγανητός γαύρος στο φούρνο
τηγανητός γαύρος στο φούρνο

Τηγανητός γαύρος στο φούρνο

Σαν “τηγανητός γαύρος στο φούρνο” εννοώ πως θα απολαύσετε το ψαράκι σας σαν να είναι τηγανητό, χωρίς το παίδεμα του ψησίματος σε δόσεις και το λέρωμα της κουζίνας. Δεν έχει ζουμάκια σαν το γαύρο που κάνουμε στο φούρνο σε ταψάκι με λαδορίγανη και δεν μοιάζει καθόλου με βραστό.

Πως καθαρίζουμε το γαύρο

Ο γαύρος είναι εύκολο ψάρι για καθάρισμα γιατί δεν έχει λέπια. Πρέπει να αφαιρέσουμε το κεφάλι και τα εντόσθια και να ξεπλύνουμε πολύ καλά.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε λοξά το κεφάλι εκεί που ενώνεται με το σώμα και χωρίς να το κόψουμε τελείως τραβάμε ώστε να παρασύρει μαζί του τα εντόσθια. Είναι πολύ εύκολο. Δείτε τη λοξή τομή στα ψαράκια. Αφήνουμε το ψαχνό της ράχης και κόβουμε περισσότερο από το μέρος της κοιλιάς.

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό (ιδανικά με παγάκια να επιπλέουν) μέχρι να τελειώσουμε όλα τα ψαράκια. Το παγωμένο νερό βοηθά να καθαρίσει το αίμα και να γίνει πιο ελαφριά η γεύση του ψαριού. Είναι μια τεχνική που εφαρμόζουμε και στην Κοσνέρβα τόνου.

Ξεπλένουμε μέχρι το νερό να είναι καθαρό και σουρώνουμε. Ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Αν πρέπει να καθυστερήσετε το ψήσιμο, αλείψτε τα με ελαιόλαδο και βάλτε τα σε τάπερ σκεπασμένο με πετσέτα στο ψυγείο για μερικές ώρες.

“Τηγανητός” γαύρος στο φούρνο ή το τηγάνι


Στο φούρνο 

Ο τηγανητός γαύρος στο φούρνο προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα. Η σάρκα του είναι στητή και καμαρωτή και έχει σφίξει από την ένταση της θερμοκρασίας στο φούρνο, χωρίς να στεγνώσει. Το αποτέλεσμα είναι νόστιμο ψαράκι, το οποίο καθαρίζεται εύκολα απο το κόκκαλο και τρώγεται πολύ καλά κρύο.

Στο τηγάνι

Ο τηγανητός γαύρος στο τηγάνι, αν ψηθεί σωστά, έχει ροδισμένο περίβλημα αλευριού που προστατεύει την σάρκα του ψαριού και την κάνει να ψήνεται κυριολεκτικά στον ατμό. Γι αυτό το ψάρι μόλις βγει απο το τηγάνι έχει τραγανή κρούστα και αφράτο ψαχνό.Πρέπει να σερβιριστεί αμέσως για να γευτείτε αυτήν την ισορροπία. Αν μείνει χάνει την υγρασία, στεγνώνει, πανιάζει την κρούστα και η γεύση του τηγανητού καλύπτει τη γεύση του ψαριού.

Εύκολο σερβίρισμα για παιδιά και μεγάλους

Ξέρω τα επιχειρήματα που θέλουν να τρώμε και το κόκκαλο, μου τα έλεγε ο μπαμπάς μου όταν ήμουν μικρή. Παρόλο που προσπαθούσα, το τσίμπημα στο λαιμό μου χάλαγε τη χαρά της γεύσης. Έτσι ακολούθησα τον άλλο δρόμο.

Ξεκοκκαλίζω ψάρια και κρέατα στα φαγητά μου και προσφέρω ασφαλές φαγητό στα τραπέζια μου. Η γεύση πάνω από όλα.

Τα ψημένα φιλέτα γαύρου είναι πολύ όμορφα στην πιατέλα και το πιάτο των παιδιών είναι πλήρες και χορταστικό με τη σαλάτα και το ψωμί. Balik ekmek κι αυτό. Με άλλο τρόπο.

Τηγανητός γαύρος στο φούρνο

5 from 4 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ψάρι u0026 ΘαλασσινάCuisine: ΜεσόγειοςDifficulty: Εύκολη
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

10

minutes
Total time

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρος

  • ¼ κούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • ½ κουταλιά γλυκού ξερή ρίγανη

Μέθοδος

  • Προετοιμάζουμε τον γαύρο
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς αντιστάσεις ή αέρα. Καθαρίζουμε το γαύρο όπως είπαμε. Στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Aπλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι και ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά και τα απλώνουμε σε μια στρώση. Αν είναι στριμωγμένα στο ταψί, θα γίνουν σαν βραστά.
  • Ψήνουμε και καθαρίζουμε
    Ψήνουμε για 10 λεπτά, χωρίς να πειράξουμε τα ψάρια. Βγάζουμε από το φούρνο, φοράμε γάντια και καθαρίζουμε το κεντρικό κόκκαλο από τα ψάρια.

    Σερβίρουμε τα ψημένα φιλέτα γαύρου, με αφράτο ψωμί και ντοματοσαλάτα με γλυκό κρεμμύδι.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

One Comment

  1. Μαίρη

    Να ‘σαι καλά Βίκυ μου! Υπέροχο αποτέλεσμα και κυρίως χωρίς το κάψιμο από το τηγάνι, την μυρωδιά και το λέρωμα της κουζίνας.
    Θα δοκιμάσω την τεχνική και σε άλλα ψάρια. Τηγάνισμα τέλος!
    Ευχαριστούμε!!!!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.