Σαν “τηγανητός γαύρος στο φούρνο” εννοώ πως θα απολαύσετε το ψαράκι σας σαν να είναι τηγανητό, χωρίς το παίδεμα του ψησίματος σε δόσεις και το λέρωμα της κουζίνας. Δεν έχει ζουμάκια σαν το γαύρο που κάνουμε στο φούρνο σε ταψάκι με λαδορίγανη και δεν μοιάζει καθόλου με βραστό.
Πως καθαρίζουμε το γαύρο
Ο γαύρος είναι εύκολο ψάρι για καθάρισμα γιατί δεν έχει λέπια. Πρέπει να αφαιρέσουμε το κεφάλι και τα εντόσθια και να ξεπλύνουμε πολύ καλά.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε λοξά το κεφάλι εκεί που ενώνεται με το σώμα και χωρίς να το κόψουμε τελείως τραβάμε ώστε να παρασύρει μαζί του τα εντόσθια. Είναι πολύ εύκολο. Δείτε τη λοξή τομή στα ψαράκια. Αφήνουμε το ψαχνό της ράχης και κόβουμε περισσότερο από το μέρος της κοιλιάς.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό (ιδανικά με παγάκια να επιπλέουν) μέχρι να τελειώσουμε όλα τα ψαράκια. Το παγωμένο νερό βοηθά να καθαρίσει το αίμα και να γίνει πιο ελαφριά η γεύση του ψαριού. Είναι μια τεχνική που εφαρμόζουμε και στην Κοσνέρβα τόνου.
Ξεπλένουμε μέχρι το νερό να είναι καθαρό και σουρώνουμε. Ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Αν πρέπει να καθυστερήσετε το ψήσιμο, αλείψτε τα με ελαιόλαδο και βάλτε τα σε τάπερ σκεπασμένο με πετσέτα στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Εύκολο σερβίρισμα για παιδιά και μεγάλους
Ξέρω τα επιχειρήματα που θέλουν να τρώμε και το κόκκαλο, μου τα έλεγε ο μπαμπάς μου όταν ήμουν μικρή. Παρόλο που προσπαθούσα, το τσίμπημα στο λαιμό μου χάλαγε τη χαρά της γεύσης. Έτσι ακολούθησα τον άλλο δρόμο.
Ξεκοκκαλίζω ψάρια και κρέατα στα φαγητά μου και προσφέρω ασφαλές φαγητό στα τραπέζια μου. Η γεύση πάνω από όλα.

Τα ψημένα φιλέτα γαύρου είναι πολύ όμορφα στην πιατέλα και το πιάτο των παιδιών είναι πλήρες και χορταστικό με τη σαλάτα και το ψωμί. Balik ekmek κι αυτό. Με άλλο τρόπο.