Αυτά τα χόρτα στο φούρνο έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και σαν συνδυασμό γεύσεων και σαν τεχνική μαγειρέματος αλλά και σαν τρόπο σερβιρίσματος για τραπέζι ή για άτομα στην οικογένεια που τρώνε διαφορετικές ώρες. Σκεφτείτε τα σαν να τρώτε τη γέμιση της πίτας, χωρίς το φύλλο. Με μια ενδιαφέρουσα προσθήκη: σάλτσα ντομάτας.
Σαν το Αλάτι, Άγιος Φωκάς, Τήνος
Συνάντησα τα χόρτα στο φούρνο, στην Τήνο, στο εστιατόριο Σαν το Αλάτι. Ο Βασίλης Πλακιάς, με προθυμία μοιράστηκε την συνταγή και να τη στις κουζίνες μας, έτοιμη να αξιοποιήσει μεγάλες ποσότητες από χόρτα του μποστανιού. Στο βίντεο θα δείτε μόνο σπανάκι και σέσκουλα γιατί ήταν Άνοιξη, όμως τα βλίτα είναι η βασική επιλογή για το καλοκαίρι.
Στο μενού του εστιατορίου είναι πιάτο με σταθερούς θαυμαστές. Τη γήινη γεύση των χόρτων ισορροπεί η γλύκα του ξερού κρεμμυδιού. Φρεσκάδα δίνει το φρέσκο κρεμμύδι και τα μυρωδικά. Εκτός από άνιθο, μπορείτε να προσθέσετε όποια μυρωδικά πίτας έχετε διαθέσιμα στην εποχή: καυκαλήθρα, μυρώνια, παπαρούνες, μαργαρίτες.
Αν θέλετε να πειραματιστείτε περισσότερο με το είδος των τσιγαριαστών χόρτων διαβάστε αυτή την συνταγή Τσιγαριαστά χόρτα με αυγά.
Να δοκιμάσετε πρώτα την απλή επιλογή υλικών της συνταγής απο το Σαν το Αλάτι. Έχει μια γευστική υπεροχή μονοσήμαντη.
Χόρτα – Ντομάτα – Φέτα
Βλίτα, σπανάκι, σέσκουλα, αντίδια, όποιο χόρτο γλυκαίνει όταν μαγειρεύεται είναι κατάλληλο. Τα βλίτα αν είναι τρυφερά μπαίνουν κατευθείαν στο τηγάνι για τσιγάρισμα. Αν έχουν πάρει τις μέρες τους, κάντε πρώτα ένα ζεμάτισμα και μετά συνεχίστε.
Η ντομάτα της Τήνου είναι ιδιαίτερη. Έχει νοστιμιά μα κυρίως έχει σάρκα που θυμίζει βελούδο όταν τρίβεται στον τρίφτη. Εννοώ πως δεν χωρίζει σε πολτό και νερά αλλά έχει ενιαίο σώμα, κατακόκκινο και λαμπερό.
Οι δεύτερης διαλογής ντομάτες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές. Ένα καφάσι ντομάτες θα φέρει πολλές στιγμές χαράς στα τραπέζια του χειμώνα. Δείτε τη συνταγή για να διατηρήσετε τον πολτό ντομάτας σε βάζα και για να κάνετε έτοιμη σάλτσα ντομάτας για τις μακαρονάδες.
Η φέτα να είναι αγελαδινή αν θέλετε να στέκεται στη θέση της, αλλιώς αιγοπρόβεια αν την προτιμάτε μαλακή.
Τσιγαριαστά χόρτα στο φούρνο σαν πίτα
Όταν ψηθούν τα χόρτα στο φούρνο και κρυώσουν κόβονται τέλεια σε κομμάτια, σαν πίτα χωρίς φύλλο. Δύο σημεία βοηθούν σ’αυτό. Πρώτον έχουν χάσει τα υγρά τους στο τηγάνι και δεύτερον μια στρώση τραχανά ανάμεσα στα χόρτα ρουφά όποια υγρά έχουν απομείνει. Ο τραχανάς είναι γλυκός από αλεύρι όχι από πληγούρι. Ρουφά τα υγρά, αφήνει τη νοστιμιά του και εξαφανίζεται διακριτικά ανάμεσα στα χόρτα.
Σαν πίτα χωρίς φύλλο σκεφτείτε αυτό το πιάτο. Ή σαν παστίτσιο σε στρώσεις. Έχουμε ήδη μάθει πως παστίτσιο σημαίνει σύνθεση υλικών. Κι αυτό το πιάτο έχει στρώσεις -πράσινα τα χόρτα, κόκκινη η ντομάτα, λευκό το τυρί.
Όπως και να το πούμε σημασία έχει πως είναι ένα πλήρες, θρεπτικό πιάτο που συνδυάζει τα χόρτα, με το πλήρως αποδεσμευμένο λυκοπένιο στη σάλτσα της ντομάτας και την πρωτεϊνη του τυριού. Έτοιμα σεταρισμένα όλα, να περιμένουν να σερβιριστούν στον επόμενο που θα ανοίξει το ψυγείο, χωρίς να πρέπει να προσθέσει απολύτως τίποτα.