Ακόμα κι αν δεν έχετε κάνει ποτέ τουρσί λαχανικών, σας προσκαλώ να δοκιμάσετε. Αυτός ο τρόπος είναι τόσο απλός, που μπορείτε να βάλετε σε βάζα τα λαχανικά που αγαπάτε, με μια ξιδάτη και αρωματική μαρινάδα. Για φρέσκο τουρσί ή για κονσέρβα.
Όσοι αγαπούν τα τουρσιά, ξέρουν πως είναι ιδανικά ορεκτικά, γι’αυτό σερβίρονται πρώτα, μαζί με μια ρακή ή τσίπουρο, σαν μεζές. Συνοδεύουν τα αλμυρά μεζεδάκια (παστή σαρδέλα, λακέρδα) αλλά και τα λιπαρά πιάτα του χειμώνα και τα πρωτεϊνούχα (κρέας, ψάρι ή όσπρια).
Τουρσί λαχανικών με αρώματα
Το απλό ξυδόνερο που γεμίζει το βάζο, μπορεί να αρωματισθεί με μπαχαρικά και μυρωδικά και να φτιάχνετε ακριβώς αυτό που αρέσει σε σας. Στις δικές μου επιλογές είναι τα ακόλουθα:
- Τουφίτσες κουνουπίδι με ροδέλες κόκκινης καυτερής πιπεριάς και μαραθόσπορο
- Καρότο μπαστουνάκια με ξύσμα λεμονιού, σπόρους κόλιανδρου, μαύρο πιπέρι και φύλλα δάφνης
- Κλαδάκια σέλινου ή φύλλα σέλερυ, τυλιγμένα σαλιγκαράκια μαζί με σκελίδες σκόρδου και καυτερή πιπεριά
- Πιπεριές κάθε είδους και χρώματος, γλυκειές ή καυτερές, ολόκληρες ή κομμένες με σπόρους άνιθου
- Πατζάρια, στον ατμό ή στο φούρνο, κομμένα σε μικρά κομμάτια μαζί με ένα αστεροειδή γλυκάνισο
- Τρυφερά κρεμμύδια, ολόκληρα ή φέτες, με μαύρο πιπέρι, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού
Τα ταιριάσματα
Η φασολάδα έχει άλλη γεύση όταν συνοδεύεται με τουρσί σέλινο, η ρώσικη σαλάτα μεγαλύτερη ένταση όταν περιέχει καρότο τουρσί αντί βραστό, το απλό σάντουιτς τυριού αποκτά ενδιαφέρον με φέτες κουνουπίδι τουρσί, ανάμεσα στο τυρί. Οι πιπεριές τουρσί μπαίνουν ψιλοκομμένες στις ομελέτες μου, τα πατζάρια κάνουν εξαιρετική σαλάτα και ριζότο και τα κρεμμύδια παντρεύονται τέλεια με μια απλή φάβα.
Για μένα, τα πιάτα του χειμώνα δεν θα είχαν τόσο γευστικό ενδιαφέρον χωρίς τα τουρσιά!
Οι βασικές οδηγίες
- Διαλέξτε τα καλύτερα και πιο φρέσκα λαχανικά για να κάνετε τουρσί. Ό,τι είναι μαραμένο, μαλακό, χωρίς καλή γεύση δεν είναι κατάλληλο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάζα με γυάλινο καπάκι και έλασμα ή με μεταλλικό βιδωτό καπάκι. Η ένταση της μαρινάδας δεν είναι τόσο δυνατή ώστε να διαβρώσει το μεταλλικό καπάκι.
- Για να υπολογίσετε πόση ποσότητα μαρινάδας πρέπει να ετοιμάσετε, γεμίστε τα πλυμένα βάζα με τα ωμά λαχανικά και προσθέστε νερό μέχρι 1 εκ από το στόμιο του βάζου. Αδειάστε το νερό σε μια κανάτα μεζούρα και μετρήστε την ποσότητα υγρού. Αν χρειάζεστε πχ. 4 κούπες μαρινάδας, τότε θα διπλασιάσετε την ποσότητα που δίνω στην συνταγή.
- Αποστειρώστε τα πλυμένα βάζα, είτε βράζοντας για 10 λεπτά είτε στεγνώνοντας σε προθερμασμένο φούρνο 100 βαθμών για 15 λεπτά. Τα μεταλλικά καπάκια μπαίνουν στα τελευταία 5 λεπτά, για να μην χαλάσει ο ενσωματωμένος πλαστικός δακτύλιος.
- Τοποθετείστε στον πάγκο τα καυτά βάζα πάνω σε πετσέτες για να μην σπάσουν, ιδιαίτερα αν ο πάγκος είναι μεταλλικός, μαρμάρινος ή γρανίτης.
- Το ζεμάτισμα των λαχανικών δεν είναι απαραίτητο, αν πρόκειται να κάνετε μικρή ποσότητα που θα καταναλωθεί γρήγορα. Βοηθά ωστόσο να διπλώσετε τα φύλλα σέλερυ ή το σέλινο σε σαλιγκαράκια και να προετοιμαστούν τα λαχανικά να ρουφήξουν τη γεύση της μαρινάδας.
Στη συνταγή σας δίνω δύο επιλογές για να κάνετε τουρσί λαχανικών. Η πιο εύκολη είναι το φρέσκο τουρσί, η οποία θέλει να συντηρηθεί στο ψυγείο και να καταναλωθεί μέσα σε ένα μήνα. Αν κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, μπορούμε να κάνουμε κονσέρβα τουρσί και να διατηρήσουμε στο ντουλάπι, για ένα χρόνο. Κι αυτό το βήμα είναι απλό και μας καλεί να βράσουμε τα γεμισμένα βάζα, σε νερό για λίγα λεπτά.