Αγαπώ πολύ τις γυναίκες που αναγνώρισαν την αξία μιας συνταγής, την τίμησαν στα οικογενειακά τους τραπέζια και την παρέδωσαν σε αγαπημένα χέρια, για να συνεχιστεί το ταξίδι της, από γενιά σε γενιά.
Η θεία Πιπίτσα έζησε και δημιούργησε τα χρόνια του 1950, στη Σάμο. Τα χρόνια που η ελληνική κουζίνα δεχόταν επιρροές από Ανατολή και Δύση και που οι ελληνικές οικογένειες αναζητούσαν μια αχτίδα καλής ζωής, μετά την απόλυτη φτώχεια της ελεύθερης Ελλάδας από τη Γερμανική κατοχή και τον Εμφύλιο.
Ένα κέϊκ με πολλά μυστικά
Την έλεγε βασιλόπιτα μουσελίνα. Η Αθηνά, που μοιράστηκε μαζί μας τη συνταγή, μου είπε πως είναι αφράτη, νόστιμη και παραμένει υγρή, μέρες μετά. “Τέτοια βασιλόπιτα δεν έχεις ξαναφάει” μου είπε. “Έχει τα ίδια υλικά με ένα κέϊκ, αλλά τελείως διαφορετική χρήση των υλικών”. Ετοιμαστείτε να διαβάσετε μια συνταγή που δεν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Έχω ψάξει πολύ, στα ελληνικά και στα ξένα sites, για να βεβαιωθώ γι’αυτό.
Διάβασα για το chiffon cake, το gateau mousseline, το sponge cake, το angel food cake, αλλά δεν θα μπω σε ανάλυση των τρόπων που γίνονται τα διαφορετικά είδη cake.
το βούτυρο κλαριφιέ
Θα σας πω μόνο πως το gateau mousseline – από το οποίο πιθανά παραλλάχθηκε η βασιλόπιτα μουσελίνα της θείας Πιπίτσας – παραμένει υγρό γιατί βάζουν φυτικό λάδι το οποίο δεν σφίγγει το κέϊκ, όμως το κάνει αδιάφορο γευστικά. Η θεία Πιπίτσα βάζει βούτυρο κλαριφιέ μαλακωμένο, το οποίο κι αυτό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μένει μαλακό, αλλά κάνει παράλληλα θεϊκό σε νοστιμιά και άρωμα το κέϊκ. Νοστιμότερη βασιλόπιτα δεν έχω φάει!
η σόδα και το κρεμόριο
Για να φουσκώσει το κέϊκ, δεν χρησιμοποιεί baking powder αλλά τα συστατικά του: baking soda (μαγειρική σόδα) και cream of tartar (κρεμόριο). Το κρεμόριο είναι μια λευκή σκόνη (πωλείται στο σμ), με γεύση όξινη, την οποία χρησιμοποιούμε συνήθως για να σταθεροποιήσουμε τη μαρέγκα. Το κρεμόριο ενεργοποιεί τη σόδα (η οποία είναι αλκαλική), γι’αυτό το baking powder μπαίνει παντού, χωρίς να νοιαζόμαστε αν υπάρχουν όξινα υλικά στη συνταγή.
Σ’αυτήν την εκτέλεση, διαλύουμε το κρεμόριο στο γάλα και τη σόδα στο χυμό λεμονιού. Όταν τα προσθέσουμε στο κάτασπρο, αφράτο, χτυπημένο μίγμα του βουτύρου και της ζάχαρης, όλος αυτός ο όγκος κορεσμένων λιπαρών μετουσιώνεται σε ένα πουπουλένιο πάπλωμα, που περιμένει μια σταθερή μαρέγκα, για να το ανυψώσει ακόμα περισσότερο στο φούρνο. Δείτε το δαχτυλίδι στην κεντρική φωτογραφία. Το μίγμα είχε 3εκ ύψος σε τσέρκι 27εκ, διπλασιάστηκε στο ψήσιμο και κατέβηκε στα 5εκ όταν κρύωσε.
η επίπεδη επιφάνεια
Για να αποκτήσει η βασιλόπιτα επίπεδη επιφάνεια, την αναπογύρισα σε σχάρα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί και, αφού κρύωσε, την ξαναγύρισα πολύ προσεκτικά στην πιατέλα σερβιρίσματος. Αφαίρεσα το χαρτί προσεκτικά και άφησα να στεγνώσει λίγο, πριν απλώσω το royal icing με τα φυστίκια αιγίνης και τα ψιλοκομμένα κράνμπερις.
ακολουθήστε τα βήματα
Για να μην κόψουν τα υλικά και οδηγηθείτε σε λάθος δρόμους, ακολουθείστε πολύ προσεκτικά την εκτέλεση της συνταγής. Μην φοβάστε να την φτιάξετε για πρώτη φορά. Έχω γράψει πολύ αναλυτικά τα βήματα για να πετύχει με την πρώτη. Να έχετε έτοιμα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Να χτυπήσετε κρέμα το βούτυρο και τη ζάχαρη. Να ακολουθήσετε ακριβώς τα βήματα. Το φλουρί θα το βάλουμε όταν ψηθεί.
Η βασιλόπιτα μουσελίνα της θείας Πιπίτσας είναι το νοστιμότερο κέϊκ που μπορείτε να φτιάξετε! Κλικ για tweetΔοκιμάστε την, αγαπήστε την και παραδώστε την στα παιδιά σας. Η θεία Πιπίτσα κατάφερε να την διατηρήσει ζωντανή, μοιράζοντάς την σε όσους αγαπούσε. Και η Αθηνά κι εγώ, το ίδιο κάναμε.
Όταν την κόψετε στα σπίτια σας, να ευχαριστήσετε όλες αυτές τις γυναίκες που μοιράζουν, με την καρδιά τους, την αφθονία και τη γνώση που έχουν στις κουζίνες τους. Η “Βασιλόπιτα μουσελίνα” είναι μια συνταγή που δοκίμασε πολύ τα δικά μου όρια. Για πρώτη φορά, σκεφτόμουν να μην την δημοσιεύσω.
Κυριάρχησε η βασική μου αρχή και έγραψα όσο καλύτερα μπορούσα την εκτέλεση, μετά από τρεις δικές μου δοκιμές : “Δωρεάν λάβετε, δωρεάν δώτε”
Καλή, αγαπημένη και δημιουργική χρονιά να έχουμε! Με πολλή αγάπη για όσους δημιουργούν και με εμπιστεύονται.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Κυρια Βικυ σας ευχομαι καλη χρονια!! Σημερα εφτιαξα την.βασιλοπιτα μουσελινα!!!Ομολογω φοβομουν αλλα τελικα ειχα αψογο αποτελεσμα .Να ειστε παντα καλα σας ευχαριστουμε για τις υπεροχες συνταγες!!!
Πολυ χαίρομαι που βρήκατε το δρόμο. Μια φίλη έγραψε πως την κάνει 7 χρόνια τώρα και έτσι πρέπει να είναι μια Βασιλόπιτα 🙂
Καλή χρονιά, με υγεία και χαρά!