Η μελιτζανοσαλάτα, γνωστή και αγαπημένη στους Έλληνες συνοδεύεται με έντονες καλοκαιρινές γεύσεις: σκόρδο, κρεμμύδι, κάππαρη, πιπεριά κόκκινη ή καρύδια. Ασπρίζει με γάλα στην πολίτικη κουζίνα και γίνεται βελούδινα απαλή. Καπνίζεται και γίνεται γήινη κρέμα Baba Ghanoush, με ταχίνι και λεμόνι στη Μέση Ανατολή.
Οι Γάλλοι την ονομάζουν caviar d’aubergine, χαβιάρι μελιτζάνας, όπως ονομάζουν caviar de poivre rouge, χαβιάρι κόκκινης πιπεριάς και πιστεύω πως αναφέρονται στη τεχνική ετοιμασίας, που επικεντρώνεται να αναδείξει τη γεύση του κάθε λαχανικού αυτή καθ’αυτή, χωρίς υπερβολικές προσθήκες υλικών.
Είδα τον Gordon Ramsay να προτείνει αυτή την συνταγή για welcome bites στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που έψησε τις μελιτζάνες και το δοκίμασα. Κρατάω την τεχνική, αλλάζω τα μυρωδικά. Έβαλε δεντρολίβανο και θυμάρι, δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούν πολύ οι Άγγλοι και που αγαπώ κι εγώ, αλλά το δεντρολίβανο στη μελιτζάνα δεν μου άρεσε καθόλου.
Όπως θα δείτε στη φωτογραφία, χαράζοντας τη μελιτζάνα, βρέχοντας με λάδι, βάζοντας τα μυρωδικά και κλείνοντας σε αλουμινόχαρτο ακολουθούμε ένα εξαιρετικό τρόπο για να ποτίσει η σάρκα της μελιτζάνας με το μυρωδικό που επιλέγουμε. Το σκόρδο, επίσης, ψήνεται ανάμεσα στη μελιτζάνα και γίνεται πολύ γλυκό. Αρωματίζει χωρίς να κυριαρχεί ούτε στη γεύση ούτε στην αναπνοή.
Αυτό είναι στα μεγάλα συν των χειμωνιάτικων τραπεζιών και πάρτι, σε κλειστούς χώρους!

Οι μελιτζάνες αυτήν την εποχή δεν είναι πικρές, δεν έχουν σπόρια, δεν χρειάζονται αλάτισμα στην ετοιμασία και μπορούν να κάνουν μια πολύ νόστιμη, ελαφριά και διαφορετική μελιτζανοσαλάτα. Ετσι τυλιγμένες στο αλουμινόχαρτο, σαν καραμέλες, μπαίνουν δίπλα στα ταψιά που ψήνονται στο φούρνο και γίνονται παράλληλα, χωρίς κόπο. Επίσης μένουν, έτσι ψημένες και τυλιγμένες, άνετα για 2-3 μέρες στο ψυγείο.
Σερβίρονται παρέα με κρακεράκια βρώμης ή όποια άλλα και φετούλες ψωμιού. Ιδέα διακόσμησης: φτιάξτε ένα στεφανάκι από ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, σκορπίστε πάνω του κυβάκια κόκκινης πιπεριάς σαν χριστουγεννιάτικα δωράκια και στη μέση βάλτε το χαβιάρι μελιτζάνας.