HOME > Συνταγές > Φαγητά > Ζυμαρικά/Ρύζι > Κανελόνια με κιμά και φέτες ψητής μελιτζάνας
κανελόνια

Κανελόνια με κιμά και φέτες ψητής μελιτζάνας

Με ρώτησε μια αναγνώστρια γιατί τα κανελόνια της “ζαρώνουν” στο ψήσιμο και σκέφτηκα πως έχω πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσω τα έτοιμα κυλινδρικά κανελόνια. Έχω βολευτεί να χρησιμοποιώ τα φύλλα για λαζάνια για να φτιάχνω κανελόνια.

Γεμίζω με όποια γέμιση θέλω, χωρίς να έχω “χωροταξικό” πρόβλημα γεμίσματος του κυλίνδρου και τα τυλίγω σε ρολό. Στριμωγμένα στο ταψάκι, μια χαρά κρατούν το σχήμα τους.

Η λύση για το ζάρωμα

Αν βράσουμε τα κανελόνια και τα λαζάνια για 3-4 λεπτά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για γέμιση, τότε στο ψήσιμο δεν πρόκειται να ζαρώσουν. Ακόμα κι αν οι οδηγίες στο πακέτο λένε να τα χρησιμοποιήσουμε άβραστα, μην τις ακολουθήσετε.

Ακολουθώντας την αρχή που λέει “να έχω γύρω μου τα απαραίτητα και να δημιουργώ με αυτά”, σας λέω πως δεν χρειάζεστε τα κυλινδρικά κανελόνια. Μόνο τα επίπεδα φύλλα για λαζάνια είναι ικανά να σας δώσουν πεδίο δημιουργικότητας και ευελιξίας.

Τα δικά μου κανελόνια γίνονται με φύλλα λαζάνια που βράζουν πρώτα να μαλακώσουν και τυλίγονται μετά σε ρολό με τα υλικά της γέμισης.

Σωταρισμένος κιμάς, ψητές φέτες μελιτζάνας στο γκριλ, ανθότυρος  και φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, που ακόμα έχουμε στις γλάστρες ή βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Περιχύνονται με ωμή σάλτσα τομάτας, που δίνει υγρασία και φρεσκάδα. Πασπαλίζονται με τυρί και ψήνονται στο φούρνο.

Οι φέτες μελιτζάνας ψήνονται στην γκριλιέρα, με μια μαρινάδα που δίνει υγρασία, γλύκα και χρώμα. Έτσι ετοιμάζω τις μελιτζάνες για τα Ψητά λαχανικά σαλάτα.

Φρεσκάδα, νοστιμιά, τρυφερότητα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά σ’ αυτήν την συνταγή για κανελόνια.

Η γέμιση στα κανελόνια

Τα υλικά της γέμισης μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα υλικά που έχετε διαθέσιμα κάθε φορά. Για παράδειγμα:

  • Ψητό κοτόπουλο, σπανάκι σωταρισμένο με μυρωδικά, μανούρι, με μια αραιή μπεσαμέλ αντί για τομάτα.
  • Σωταρισμένα κολοκυθάκια με κιμά, cottage cheese και σάλτσα τομάτας
  • Ψιλοκομμένα λουκάνικα μαζί με τον κιμά, με πολύχρωμες ψητές πιπεριές, δυόσμο και σάλτσα τομάτας

Στην ουσία ό,τι έχει διαθέσιμα το ψυγείο σας, μπορούν να ενωθούν σε ένα χορταστικό πιάτο.

Να σκέφτεστε τα λαζάνια σαν ένα φύλλο ζύμης με αλεύρι και αυγά, που τυλίγει μια γέμιση. Όπως ακριβώς και οι κρέπες, ένα φύλλο φτιαγμένο από χυλό, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τέλεια τα λαζάνια σ αυτήν την συνταγή.

κανελόνια

Κανελόνια με κιμά και φέτες ψητής μελιτζάνας

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Ζυμαρικά u0026amp; Ρύζι, Κιμάς
Servings

12

servings
Prep time

1

hour 

30

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

1

hour 

50

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 500γρ φύλλα λαζάνια

  • 100γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο

  • Για τον κιμά
  • 500 γρ.κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μια φορά

  • 2 ξερά κρεμμύδια λευκά, ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαύρο πιπέρι

  • 5 κόκκους μπαχάρι σπασμένο στο γουδί

  • 1 κουταλιά γλυκού ξερό δυόσμο

  • 2 κουταλιές σούπας σόγια σως

  • 1 κονσέρβα τομάτα κομμένη

  • Λίγη ζάχαρη και λίγο ξύδι

  • Για τη γέμιση
  • 30 φέτες μελιτζάνες φλάσκες, πάχους 0,5 εκ

  • 300 γρ ανθότυρο

  • 1 αυγό

  • Μπόλικα φύλλα βασιλικού

  • Για την σάλτσα τομάτας
  • 6 μεγάλες φρέσκες τομάτες ξεφλουδισμένες

  • Ζάχαρη

  • Αλάτι

  • Ελαιόλαδο

Μέθοδος

  • Ετοιμάστε τον κιμά
    Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο λάδι και σωτάρετε τον κιμά. “Σπάστε” τον με το πηρούνι. Αφήστε να καβουρντισθεί χωρίς να κουνάτε συνέχεια (έτσι κλείνει, κρατάει τα υγρά του και γίνεται ζουμερός).

    Προσθέστε τα  κρεμμύδια και  τα μπαχαρικά. Όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει ο κιμάς -σημάδι ότι εξατμίστηκαν τα υγρά, σβήστε με τη σόγια σως, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε.
    Προσθέστε την  τομάτα, λίγη ζάχαρη και λίγο ξύδι. Αφήστε να βράσουν  σε πολύ χαμηλή φωτιά, ώσπου να ενωθούν οι γεύσεις και να φύγουν τα πολλά υγρά. Ο κιμάς πρέπει να είναι σχετικά στεγνός.
  • Ετοιμάστε τις μελιτζάνες
    Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας σε μπολ με νερό για 30 λεπτά. Στίψτε τις απαλά, αλείψτε τις με πινέλο με μια μαρινάδα από 3 κουτ.σούπας λάδι, 3 κουτ.σούπας χυμό πορτοκάλι και 2 κουτ.σούπας σόγια σως, και ψήστε τις σε γκριλιέρα. Αφήστε στην άκρη, τη μια πάνω στην άλλη.
  • Ετοιμάστε την σάλτσα τομάτας
    Κόψτε τις τομάτες στη μέση, αφαιρέστε τα σπόρια τους, αλέστε τις στο blender  μαζί με λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη και λάδι. Κρατείστε τη φρέσκια σάλτσα στην άκρη.
  • Ετοιμάστε τα λαζάνια
    Σε μπόλικο νερό, βράστε σε δόσεις τα φύλλα για 3 λεπτά το πολύ (τόσο όσο να μπορούν να διπλωθούν). Βγάλτε τα -προσεκτικά να μην σπάσουν – και ακουμπήστε τα σε καθαρή πετσέτα. Όταν γεμίσει, απλώστε νέα πετσέτα πάνω τους και συνεχίστε.
  • Τελικό στήσιμο
    Λαδώστε μεγάλο πυρέξ ή το ταψί του φούρνου.
    Σε επιφάνεια εργασίας, απλώνετε ένα φύλλο λαζάνια, πάνω του απλώνετε κιμά, φέτα/ες μελιτζάνα, τον ανθότυρο μαλακωμένο με ένα πηρούνι και ενωμένο με το αυγό και φύλλα βασιλικού. Διπλώνετε από τη στενή πλευρά σε ρολό και τοποθετείτε στο ταψί.

    Όταν τελειώσετε, περιχύνετε τα λαζάνια – κανελόνια πια, με τη φρέσκια σάλτσα τομάτας.
    Πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο και ψήνετε στους 170 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

    Δεν χρειάζεται να σκεπάσετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*