Με ρώτησε μια αναγνώστρια γιατί τα κανελόνια της “ζαρώνουν” στο ψήσιμο και σκέφτηκα πως έχω πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσω τα έτοιμα κυλινδρικά κανελόνια. Έχω βολευτεί να χρησιμοποιώ τα φύλλα για λαζάνια για να φτιάχνω κανελόνια.
Γεμίζω με όποια γέμιση θέλω, χωρίς να έχω “χωροταξικό” πρόβλημα γεμίσματος του κυλίνδρου και τα τυλίγω σε ρολό. Στριμωγμένα στο ταψάκι, μια χαρά κρατούν το σχήμα τους.
Η λύση για το ζάρωμα
Αν βράσουμε τα κανελόνια και τα λαζάνια για 3-4 λεπτά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για γέμιση, τότε στο ψήσιμο δεν πρόκειται να ζαρώσουν. Ακόμα κι αν οι οδηγίες στο πακέτο λένε να τα χρησιμοποιήσουμε άβραστα, μην τις ακολουθήσετε.
Ακολουθώντας την αρχή που λέει “να έχω γύρω μου τα απαραίτητα και να δημιουργώ με αυτά”, σας λέω πως δεν χρειάζεστε τα κυλινδρικά κανελόνια. Μόνο τα επίπεδα φύλλα για λαζάνια είναι ικανά να σας δώσουν πεδίο δημιουργικότητας και ευελιξίας.
Τα δικά μου κανελόνια γίνονται με φύλλα λαζάνια που βράζουν πρώτα να μαλακώσουν και τυλίγονται μετά σε ρολό με τα υλικά της γέμισης.
Σωταρισμένος κιμάς, ψητές φέτες μελιτζάνας στο γκριλ, ανθότυρος και φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, που ακόμα έχουμε στις γλάστρες ή βρίσκουμε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Περιχύνονται με ωμή σάλτσα τομάτας, που δίνει υγρασία και φρεσκάδα. Πασπαλίζονται με τυρί και ψήνονται στο φούρνο.
Οι φέτες μελιτζάνας ψήνονται στην γκριλιέρα, με μια μαρινάδα που δίνει υγρασία, γλύκα και χρώμα. Έτσι ετοιμάζω τις μελιτζάνες για τα Ψητά λαχανικά σαλάτα.
Φρεσκάδα, νοστιμιά, τρυφερότητα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά σ’ αυτήν την συνταγή για κανελόνια.
Η γέμιση στα κανελόνια
Τα υλικά της γέμισης μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα υλικά που έχετε διαθέσιμα κάθε φορά. Για παράδειγμα:
- Ψητό κοτόπουλο, σπανάκι σωταρισμένο με μυρωδικά, μανούρι, με μια αραιή μπεσαμέλ αντί για τομάτα.
- Σωταρισμένα κολοκυθάκια με κιμά, cottage cheese και σάλτσα τομάτας
- Ψιλοκομμένα λουκάνικα μαζί με τον κιμά, με πολύχρωμες ψητές πιπεριές, δυόσμο και σάλτσα τομάτας
Στην ουσία ό,τι έχει διαθέσιμα το ψυγείο σας, μπορούν να ενωθούν σε ένα χορταστικό πιάτο.
Να σκέφτεστε τα λαζάνια σαν ένα φύλλο ζύμης με αλεύρι και αυγά, που τυλίγει μια γέμιση. Όπως ακριβώς και οι κρέπες, ένα φύλλο φτιαγμένο από χυλό, οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν τέλεια τα λαζάνια σ αυτήν την συνταγή.