Αγαπημένη ομελέτα, που φτιάχνουν με μεγάλη ευκολία οι ελληνίδες μαμάδες. Εχετε δοκιμάσει να φτιάξετε;
Η γνωστή τεχνική ζητά να τηγανίσουμε τις πατάτες σε άφθονο λάδι, μετά να τις στραγγίξουμε και να προσθέσουμε τα χτυπημένα αυγά. Τουμπάρισμα για να ψηθεί η πάνω πλευρά ή για λίγα λεπτά, κάτω από το γκριλ του φούρνου.
Οι πατάτες κόβονται μπαστουνάκια στην Ελλάδα ή φέτες στην Ισπανία (για να φτιάξουν τη διάσημη τορτίγια τους – δείτε τον Ηλία Μαμαλάκη να τη μαγειρεύει με ισπανίδα νοικοκυρά). Όσο πιο μεγάλες κομμένες είναι οι πατάτες και όσο πιο πολύ σε ποσότητα το υλικό, τόσο περισσότερα αυγά πρέπει να ρίξουμε στο τηγάνι για να δέσουμε το μίγμα.
Αν έχετε απογοητευθεί από τις δοκιμές σας για πετυχημένη ομελέτα με πατάτες, που γίνεται γρήγορα, δεν καταναλώνει πολύ λάδι και πολλά αυγά και έρχεται σε ένα κομμάτι στο πιάτο σας, με ομοιόμορφη κατανομή πατάτας και αυγού, η λύση είναι “τα κυβάκια πατάτας“.
Δύο σημεία
με έχουν οδηγήσει στο να κάνω την δική μου ομελέτα με πατάτες κομμένες κυβάκια
1. Σπάνια κάνω τηγανητές πατάτες σε μπόλικο λάδι. Θέλουν περισσότερο χρόνο να γίνουν και σπαταλάω λάδι, το οποίο απρόθυμα βάζω για χρήση 2η φορά. Επίσης πρέπει να πηγαίνω να πετάω το τηγανόλαδο στα ειδικά δοχεία συλλογής για ανακύκλωση, όπως ορίζει η νομοθεσία.
2. Για να δέσω μια ομελέτα με 2 μέτριες πατάτες θέλω πολύ περισσότερα από 3 αυγά. Πρέπει να στοιχίζω τις πατάτες για να μην έχουν κενά και να τα κάνω όλα αυτά ενώ πήζει το αυγό και η συνοχή της ομελέτας κινδυνεύει.
Επιπλέον πλεονέκτημα: οι πατάτες δεν κολλάνε, δεν διαλύονται, γυρίζουν εύκολα και ψήνονται γρήγορα.