Δοκίμασα τη σκόνη ντομάτας, για πρώτη φορά, στο “λαδοβρόχι” του Χρύσανθου Καραμολέγκου, στο μενού του στο Sani Gourmet ’11. Φέτες ψωμί σερβιρισμένες με αρωματικό ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και σκόνη τομάτας.
Αναρωτηθήκαμε γι’αυτό το νέο συστατικό και το ψάξαμε. Στις κουζίνες των chefs, όλα τα υλικά είναι πολύ εύκολο να αποξηρανθούν και να δημιουργήσουν παράγωγο του τροφίμου στη μορφή που το θέλουν για τις γευστικές δημιουργίες τους. Εκτός από τα λαχανικά, αποξηραίνουν και τη φέτα για να κάνουν σκόνη φέτας. Τη δοκίμασα από τον Χάρη Σακαλή, chef στο Excelsior bistro στη Θεσσαλονίκη, σε μια δημιουργική παρουσίαση της χωριάτικης σαλάτας.
Η σκόνη ντομάτας γίνεται πολύ εύκολα και στις σπιτικές μας κουζίνες αξιοποιώντας ένα υλικό που πετάμε μέχρι σήμερα. Τη φλούδα απο τις τομάτες!
Εμείς δεν χρειαζόμαστε αποξηραντή γιατί έχουμε το φούρνο μας, σε χαμηλή θερμοκρασία. Η φλούδα στεγνώνει πολύ εύκολα, όταν έχουμε ξεφλουδίσει τις τομάτες, βουτώντας τις σε βραστό νερό. Όταν την έχουμε αφαιρέσει με μαχαίρι έχει περισσότερη σάρκα πάνω της, θέλει περισσότερο χρόνο να στεγνώσει αλλά και έτσι γίνεται.
Στην κεντρική φωτογραφία φαίνεται το αποτέλεσμα της σκόνης τριμμένης στα δάχτυλα. Αν την αλέσουμε στο μούλτι θα γίνει σκόνη.
Θα μου πείτε τι προσφέρει ένα μπαχαρικό παραπάνω στη κουζίνα; ό,τι όλα τα μπαχαρικά. Γεύση!
Η σκόνη ντομάτας δίνει γεύση τομάτας σε πιάτα που δεν θέλεις την υγρασία της τομάτας. Κλικ για tweetΣκεφτείτε που χρησιμοποιούμε την σκόνη της πιπεριάς, σε όποια μορφή (πάπρικα ή μπούκοβο) και χρησιμοποιείστε σκόνη τομάτας.
- Σερβίρετε τη φέτα με λάδι και σκόνη ντομάτας
- Σερβίρετε τα ντολμαδάκια με σάλτσα γιαούρτι πασπαλισμένη με σκόνη ντομάτας και αγουρέλαιο
- Κάψτε λάδι και βούτυρο, προσθέστε σκόνη ντομάτας και μια καυτερή πιπεριά και περιχύστε τις σούπες αυγολέμονο του χειμώνα
Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας








Συγχαρητήρια για την ελληνική τέχνη στα ωραία προϊόντα μας.