Αυτή είναι η τρίτη συνταγή έμπνευσης από τον chef Βασίλη Αλεξίου, μετά τον μπακαλιάρο σε κουρκούτι και τον μαριναρισμένο μπακαλιάρο ποσέ sous vide.
Έχει κάνει ραβιόλια παντζαριού με ξύγαλο, κόβοντας πολύ λεπτές φέτες ωμού παντζαριού, ενώνοντάς τις με ξύγαλο ενδιάμεσα και κόβοντάς τις με κουπ πατ δαντελωτό.
Παντζάρια σκορδαλιά φινετσάτα!
Με εντυπωσίασε τόσο η σύνθεση και, έτσι όπως είχα στα χέρια μου όλα τα υλικά για το τραπέζι του Ευαγγελισμού, είπα να κάνω τα ραβιόλια με σκορδαλιά αντί για ξύγαλο. Αντί για τυρί που βάζουμε στα ραβιόλια, έξυσα καρύδι στον τρίφτη και έμοιαζε πολύ με παρμεζάνα.
Τα σερβίρισα σαν ατομικό ορεκτικό, με τα φύλλα τους βρασμένα στο πλαϊ, περιχυμένα με λάδι και βαλσαμικό ξύδι. Είναι ένα πολύ κομψό πιάτο και τελείως διαφορετικός τρόπος να σερβίρεις παντζάρια σκορδαλιά, δεν συμφωνείτε;
Το ωμό παντζάρι, που προτείνει ο chef, σε πολύ λεπτές φετούλες ή το ελαφρά βρασμένο που έκανα εγώ, είναι τραγανά στο στόμα, διαφορετικά από τον τρόπο που τρώμε τα παντζάρια μέχρι τώρα. Αλλά είναι πολύ γλυκιά η γεύση τους!
Αυτή είναι μια απλή συνταγή. Γίνεται και με έτοιμα βρασμένα παντζάρια και έτοιμη σκορδαλιά. Μια σύνθεση για να παρουσιάσετε πιο κομψά ένα πολύ αγαπημένο ορεκτικό στα ελληνικά τραπέζια.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης