HOME > Συνταγές > Φαγητά > Λαχανικά > Παντζάρια σκορδαλιά με καρύδι, σαν ραβιόλια!
παντζάρια σκορδαλιά

Παντζάρια σκορδαλιά με καρύδι, σαν ραβιόλια!

5 from 1 vote

Αυτή είναι η τρίτη συνταγή έμπνευσης από τον chef Βασίλη Αλεξίου, μετά τον μπακαλιάρο σε κουρκούτι και τον μαριναρισμένο μπακαλιάρο ποσέ sous vide.

Έχει κάνει ραβιόλια παντζαριού με ξύγαλο, κόβοντας πολύ λεπτές φέτες ωμού παντζαριού, ενώνοντάς τις με ξύγαλο ενδιάμεσα και κόβοντάς τις με κουπ πατ δαντελωτό.

Παντζάρια σκορδαλιά φινετσάτα!

Με εντυπωσίασε τόσο η σύνθεση και, έτσι όπως είχα στα χέρια μου όλα τα υλικά για το τραπέζι του Ευαγγελισμού, είπα να κάνω τα ραβιόλια με σκορδαλιά αντί για ξύγαλο.  Αντί για τυρί που βάζουμε στα ραβιόλια, έξυσα καρύδι στον τρίφτη και έμοιαζε πολύ με παρμεζάνα.

Τα σερβίρισα σαν ατομικό ορεκτικό, με τα φύλλα τους βρασμένα στο πλαϊ, περιχυμένα με λάδι και βαλσαμικό ξύδι. Είναι ένα πολύ κομψό πιάτο και τελείως διαφορετικός τρόπος να σερβίρεις παντζάρια σκορδαλιά, δεν συμφωνείτε;

Το ωμό παντζάρι, που προτείνει ο chef, σε πολύ λεπτές φετούλες ή το ελαφρά βρασμένο που έκανα εγώ, είναι τραγανά στο στόμα, διαφορετικά από τον τρόπο που τρώμε τα παντζάρια μέχρι τώρα. Αλλά είναι πολύ γλυκιά η γεύση τους!

Αυτή είναι μια απλή συνταγή. Γίνεται και με έτοιμα βρασμένα παντζάρια και έτοιμη σκορδαλιά. Μια σύνθεση για να παρουσιάσετε πιο κομψά ένα πολύ αγαπημένο ορεκτικό στα ελληνικά τραπέζια.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

Παντζάρια σκορδαλιά με καρύδι, σαν ραβιόλια!

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Λαχανικά
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

5

minutes
Total time

35

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 4 γουλιά παντζάρια με τα φύλλα τους

  • λίγο ελαιόλαδο

  • 4 ψίχες καρυδιών

  • βαλσαμικό ξύδι

  • αλάτι

Μέθοδος

  • Χωρίζω τα κεφάλια των παντζαριών από τους βλαστούς. Βάζω τους βλαστούς σε λεκάνη με νερό και ξύδι να ξεπλυθούν
  • Φορώ γάντια και ξεφλουδίζω τα κεφάλια με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε πατάτες. Τα παντζάρια που είχα αγοράσει, ήταν πολύ σκούρα κόκκινα, πολύ γλυκά και αρκετά τραγανά.
  • Τα κόβω ωμά στο μαντολίνο όσο πιο λεπτά μπορώ και τα βουτώ σε καυτό νερό, εκτός φωτιάς για 3 λεπτά, για να μαλακώσουν.
  • Τα στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας, αλείφω με λάδι για να γυαλίσουν και ενώνω ανά δύο με σκορδαλιά καρυδιού στη μέση.

    Η συνταγή για τη σκορδαλιά βρίσκεται εδώ.
  • Πλένω καλά τους βλαστούς των παντζαριών και χωρίζω τα κοτσάνια απο τα φύλλα. Κόβω τα κοτσάνια στα 2ή 3 κομμάτια και βάζω χωριστά. Στραγγίζω τα φύλλα, αφήνω στην άκρη.
  • Σε νερό που βράζει ρίχνω τα κοτσάνια πρώτα και τα αφήνω 2 λεπτά. Προσθέτω και τα φύλλα και τα αφήνω 3 ακόμα λεπτά ή όσο θέλετε για να είναι όσο μαλακά τα προτιμάτε.
  • Σουρώνω καλά, προσθέτω αλάτι, ελαιόλαδο, βαλσαμικό και σερβίρω δίπλα στα ραβιόλια παντζαριού. Πασπαλίζω τα ραβιόλια με τρίμμα καρυδιού.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*