Με μπλέκουν οι τίτλοι αλλά θα εστιάσω στην ουσία. Θέλω να σας μιλήσω για ένα νέο μπαχαρικό που έχω προσθέσει στο οπλοστάσιο γεύσης του TasteFULL και είναι η σκόνη σέλινου ή celery salt.
Εκτός από την σκόνη τομάτας, την σπιτική πάπρικα και την αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού, τον τελευταίο χρόνο ανακάλυψα, από τύχη μπορώ να πω, πως μπορώ να αποξηράνω το σέλινο και να προχωρήσω στην αναζήτηση όλης της διαδρομής.
Λίγα κλαδάκια σέλινου ξεχάστηκαν στο ψυγείο μου μέσα σε καφέ χαρτοσακούλα. Όταν τα θυμήθηκα, ήταν τόσο καλά αποξηραμένα, σαν να τα είχα βάλει στο φούρνο. Περίεργο ακούγεται, αλλά έγινε.
Σκέφτηκα πως το σέλινο το τρώμε όλο, κλαδάκια και φύλλα, είτε σε σαλάτες (πολίτικη σαλάτα) είτε σε μαγείρεμα (φασολάδα) είτε σε τουρσιά (μελιτζανάκι τουρσί). Μπορούμε να το καταψύξουμε, επίσης.
Στο σέλερυ, όμως δεν ισχύει το ίδιο.
Το σέλερυ έχει διαφορετική χρήση για τα τρία μέρη του
α. οι εξωτερικοί βλαστοί έχουν ίνες σε όλο το μήκος τους και θέλουν ξεφλούδισμα και τράβηγμα, όπως κάνουμε στα φασολάκια ραπτικής, πριν μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα. Ψιλοκομμένοι, μαζί με κρεμμύδια και καρότα είναι η βάση για τα περισσότερα χειμωνιάτικα μαγειρέματα κατσαρόλας. Σε μπαστουνάκια κομμένοι μαζί με καρότα, προσφέρονται σαν συνοδευτικό σε δυνατά ποτά. Για όσους χρησιμοποιείτε τον αποχυμωτή, αυτοί οι βλαστοί είναι απαραίτητη προσθήκη στο ποτήρι σας.
β. η καρδιά του σέλερυ είναι τόσο τρυφερή που τρώγεται ωμή, παρέα σε ένα ντιπ ή σαν συνοδευτικό σε ένα τονωτικό Bloody Mary. Μην σνομπάρετε το Bloody Mary, είναι ένα εξαιρετικά δροσιστικό και τονωτικό ποτό στις ζέστες, εξαιτίας του συνδυασμού celery salt και χυμού τομάτας. Η βότκα, σε μέτρο, είναι επίσης τονωτική.
γ. τα πράσινα φύλλα των βλαστών είναι σαν χάρτινα και ελαφρώς πικρά, γι’αυτό -μέχρι σήμερα- όλοι λένε να τα πετάμε. Εγω αυτά τα φύλλα αποξηραίνω και τα μετατρέπω σε σκόνη σέλινου. Η σκόνη είναι απίστευτη αρωματική, μόλις ανοίξω το βαζάκι μυρίζει σέλινο. Την χρησιμοποιώ για να κάνω ακόμα και φασολάδα, όταν δεν έχω φρέσκο σέλινο. Η γεύση του βρίσκεται στο πιάτο. Επίσης, όπως έχετε δει, την χρησιμοποιώ για να στολίζω τα χειμωνιάτικα πιάτα, παρέα με τη σκόνη τομάτας. Η λαχανοντολμαδόπιτα έγινε πιο ελκυστική μ’αυτά τα καρυκεύματα.
“Σκόνη ντομάτας – σκόνη σέλινου” είναι ο γευστικός χειμωνιάτικος αντίποδας του καλοκαιρινού συνδυασμού “ντομάτα-δυόσμος”.
Το σέλινο και το σέλερυ είναι το ίδιο;
Και η σελινόριζα, ποιανού μαμά είναι; Οι έλληνες παραγωγοί, στη λαϊκή μου είπαν πως το σέλινο και το σέλερυ είναι στην ίδια οικογένεια, πως ο σπόρος τους είναι διαφορετικός και η σελινόριζα είναι η μαμά του σέλινου. Όσο έψαξα στα ξένα sites, η λέξη που χρησιμοποιείται είναι celery, για να περιγράψει το γνωστό σε μας λαχανικό με τους ζουμερούς βλαστούς και celeriac, για να περιγράψει την σελινόριζα. Οι ξένοι, μάλλον τους βλαστούς της σελινόριζας -που είναι το δικό μας σέλινο, με τους ισχούς βλαστούς- δεν έχουν μάθει να τους τρώνε.
Γιατί το λένε celery salt, δηλαδή αλάτι σέλινου;
Και πως φτιάχνεται; έψαξα πάρα πολύ και βρήκα τα ακόλουθα :
- τα συσκευασμένα βαζάκια εμπορίου έχουν χρώμα πράσινης σκόνης και προσθήκη φυσικού θαλασσινού αλατιού
- αξιόπιστα food blogs της Αμερικής δίνουν συνταγή με αποξηραμένα φύλλα σέλερυ και προσθήκη φυσικού θαλασσινού αλατιού
- κάπου διάβασα πως είναι η σελινόριζα που αποξηραίνεται και τρίβεται σε σκόνη, έτσι το “αλάτι” έχει άσπρο χρώμα. Το έκανα, έκοψα λεπτές φλοίδες την ρίζα και τις αποξήρανα στο φούρνο, δείτε τις φωτογραφίες στο τέλος, μια χαρά γίνεται κι αυτό.
- η wikipedia λέει πως είναι οι σπόροι του σέλερυ που τρίβονται, αναμειγνύονται με αλάτι και αποτελούν το celery salt
Γιατί τόση εμπλοκή του σέλινου με το αλάτι;
Γιατί το σέλινο περιέχει φυσικό οργανικό νάτριο, πιο ασφαλές στην κατανάλωση από το ιωδιομένο νάτριο που περιέχει το αλάτι εμπορίου, ιδιαίτερα για τα άτομα με υψηλή πίεση. Το κάλιο που περιέχει, παρέα με το νάτριο, βοηθούν να ρυθμιστούν τα υγρά του σώματος και να αποβληθούν όσα περισσεύουν.
Το σέλινο/ σέλερυ έχει χίλια καλά, διαβάστε αυτό το άρθρο στα αγγλικά.
Αν αναρωτιέστε γιατί να ενώσεις ένα συστατικό που αποβάλλει τα υγρά από το σώμα, με αλάτι που συγκρατεί τα υγρά στο σώμα, διαβάστε αυτό το άρθρο για τα πλεονεκτήματα του φυσικού, θαλασσινού αλατιού το οποίο είναι έτσι επεξεργασμένο ώστε να διατηρεί και τα 84 μεταλλικά ιχνοστοιχεία και είναι μια ζωντανή, θρεπτική τροφή για το σώμα. Ναι, αυτό το αλάτι δεν έχει καμία σχέση με τα επιτραπέζια αλάτια που έχουμε μάθει να βάζουμε στο φαγητό για να το νοστιμίσουμε, τα οποία περιέχουν μόνο νάτριο και προσθήκη ιωδίου για να βοηθά την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα του λαού.
Ετσι, λοιπόν, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα φυσικού θαλασσινού αλατιού, την ενώνουμε με σκόνη σέλινου και μεγενθύνουμε τα οφέλη στην υγεία μας και τη γεύση στο πιάτο μας.
Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, δεν πετάμε τίποτα από το πολύτιμο σέλερυ. Βλαστοί, καρδιά, πράσινα φύλλα όλα αξιοποιούνται στην κουζίνα μας.
Από την wikipedia : Το μπαχαρικό είναι το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού που περιέχει αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες. Είναι γνωστό και με τις ονομασίες καρύκευμα και μυρωδικό. Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι φύλλα, σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί και φλοιοί.