Αν αγαπάτε ήδη τα λαδερά πράσα με πατάτες, καρότα ή σέλινο, το κυδώνι που έβαλα δίπλα τους έδωσε ιδιαίτερο άρωμα, οξύτητα και γλάσαρε την σάλτσα τους. Ένα νηστίσιμο ξεχωριστό. Η κόρη μου το βάφτισε αγαπημένο της και θέλει τα λαδερά πράσα μόνο έτσι πια.
Μια ιδιαίτερη τεχνική λαδερού φαγητού
Τα υλικά
Το ελαιόλαδο σ’αυτό το φαγητό έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και ο χυμός πορτοκαλιού που σκεπάζει τα λαχανικά. Τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις και δεν τα ανακατεύουμε όσο σιγοβράζουν. Ούτε σωτάρουμε στο ξεκίνημα. Θα σας φανεί περίεργο πόσο λίγο ρύζι σκορπίζουμε μέσα στο φαγητό. Είναι όσο χρειάζεται για να γλασάρει την σάλτσα. Δεν χρειάζεται περισσότερο.
Σε στρώσεις
- Το πρώτο υλικό που μπαίνει στην κατσαρόλα είναι το ελαιόλαδο.
- Μετά σε μια στρώση μπαίνουν τα κυδώνια (ή καρότα ή πατάτες ή σελινόριζα).
- Μετά σκορπίζουμε το ρύζι πλυμένο και σουρωμένο.
- Μετά απλώνουμε σε μια στρώση τα πράσα.
- Μετά ρίχνουμε χυμό πορτοκάλι να τα σκεπάσει, μαζί με αλάτι και κοκκινοπίπερο.
Με σκέπασμα λαδόκολας
Για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την σάλτσα της φωτογραφίας πρέπει να καλύψουμε τα λαχανικά με μια λαδόκολα. Οι Γάλλοι λένε αυτό το χάρτινο σκέπασμα cartouche και το χρησιμοποιούν για να κρατούν βυθισμένα τα υλικά και να μειώνουν την εξάτμιση των υγρών. Αν δεν το βάλετε θα πάρετε πολύ πιθανά ένα στεγνό φαγητό.
Το αποτέλεσμα
Εκπληκτικό χρώμα. Εκπληκτικό γλασάρισμα. 20 λεπτά στην κατσαρόλα. Αν θέλετε τα λαδερά πράσα με καρότα, πατάτες ή σελινόριζα, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού στο μαγείρεμα. Τα κυδώνια έχουν περισσότερη οξύτητα και δεν το χρειάζονται.
Τα πράσα θέλουν προσεκτικό καθάρισμα
Στα πράσα, όσο μεγαλώνουν, προσθέτουν χώμα για να τα κρατήσουν όρθια και να συνεχίσουν να ψηλώνουν. Το κομμάτι που είναι άσπρο έχει μείνει μέσα στο χώμα και μακριά από τον ήλιο, γι’αυτό δεν έχει αναπτύξει χλωροφύλλη για να το πρασινίσει. Εκεί που αρχίζουν να χωρίζουν τα φύλλα έχει χώμα κρυμμένο. Κόβουμε λίγο πριν από το σημείο που χωρίζουν τα φύλλα, το κάτω μέρος είναι καθαρό, το πάνω θέλει να το βυθίσουμε σε νερό για να μαλακώσει το χώμα και να καθαρίσει.