Φασόλια με παραπούλια, λέω και με ρωτούν “τι είναι τα παραπούλια;” κάθε φορά. Τα παραπούλια είναι ένα λαχανικό που γίνεται γλύκισμα όταν βράσει. Μαζί με τα φασόλια κάνει ένα χειμωνιάτικο φαγητό νόστιμο και χορταστικό.
Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια
Όταν ο καλλιεργητής κόψει το λάχανο, γύρω από τον κορμό του αρχίζουν να φύονται μικρά λάχανα, λιγότερο συνεκτικά σαν δομή, με αραιά φύλλα. Το φυτό έχει δώσει τη δύναμή του για να μεγαλώσει ένα μεγάλο, σφικτοπλεγμένο, τραγανό και ζουμερό λάχανο, που κόβεται όταν πιάσουν τα κρύα του χειμώνα.
Μέχρι να τελειώσει η εποχή του, συνεχίζει να μεγαλώνει τους πλαϊνούς βλαστούς, που λέγονται παραπούλια ή λαχανίδες και είναι τρυφερά και νόστιμα. Στην Κρήτη τα λένε τσιμούλια και καμιά σοφεγάδα δεν γίνεται τόσο νόστιμη όσο αυτή που έχει μέσα τσιμούλια.
Στη λαϊκή θα τα βρείτε είτε τόσο μεγάλα, όσο στη φωτογραφία είτε πιο λιανά, ξεσταχιασμένα δηλαδή, όσο τελειώνει ο χειμώνας. Δείτε το μικρό λαχανάκι στην κεντρική φωτογραφία, μπροστά και αριστερά στο πιάτο. Είναι η καρδιά από ένα μεγάλο παραπούλι.
Φασόλια με παραπούλια ή με κάθε γλυκό χόρτο
Τα φασόλια (σκέψου φυτικές πρωτεϊνες) όπως και όλα τα όσπρια, μαγειρεύονται με γλυκά, ξινά ή αρωματικά χόρτα (σκέψου σπανάκι, ζωχούς, σέσκουλα κι όλα τα λάχανα για πίτες). Γιαχνί στην κατσαρόλα είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος και πιο οικονομικός.
Βράζουμε πρώτα τα όσπρια, τσιγαρίζουμε τα χόρτα και τα ενώνουμε μετά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν παρέα και απαραίτητα το αφήνουμε να σταθεί πριν το σερβίρουμε. Ξαναζεσταμένο είναι καλύτερο από φρέσκο.
Έβαλα γίγαντες αυτή τη φορά, γιατί όσο πιο κρύο κάνει τόσο πιο δύναμη θέλω να πάρω από το φασόλι και τα έτσουξα λίγο στην καυτερή πιπεριά. Ψωμί ζυμωτό να βάλετε στο τραπέζι και μια πιπεράτη φέτα.
Φαγητό που σε κάνει να ηρεμείς, που χόρτασες στόματα και τάϊσες το σώμα με θρέψη και υγεία.