Αυτά τα ρολάκια κιμά έχουν κάνει μεγάλες επιτυχίες στα πάρτι μεγάλων και μικρών. Εχουν σταθεί περήφανα σε μπουφέ, παρέα με εξωτικά τσάτνευ ή φρέσκια salsa τομάτας. Έχουν ποζάρει δελεαστικά, σε περαστές πιατέλες, μπροστά από φίλους που συζητούν ή χορεύουν και έχουν αποσπάσει πάντα την προσοχή.
Ο άπαχος, μοσχαρίσιος κιμάς είναι ένα αγαπημένο υλικό στην κουζίνα μου, γιατί μεταμορφώνεται ευπειθώς σε ό,τι επιλέγεις. Τον θέλεις πικάντικο, με ένταση και φλόγα, σαν τα Δίδυμα nachos για πάρτι – με κιμά και γουακαμόλε, γίνεται. Τον θέλεις ζουμερό και αρωματικό, όπως στα Μακαρόνια με σάλτσα κιμά, γίνεται. Τον θέλεις τρυφερό και μελωμένο, όπως στα Γιουβαρλάκια με μαραθόσπορο – σουπίτσα βάλσαμο για το κρύο γίνεται. Τον θέλεις αφράτο, για τα πιο νόστιμα Γιαουρτλού κεμπάπ γίνεται. Θέλεις να τον μετατρέψεις σε παραδοσιακά ή μοντέρνα κεφτεδάκια; γίνεται. Θέλεις να τον σερβίρεις με θαυμασμό σε επίσημο τραπέζι, όπως στην Τερίν χριστουγεννιάτικης γέμισης, γίνεται!
Σίγουρα έχετε μια δικιά σας συνταγή για ρολό κιμά, για πιο μεγάλη ποσότητα που σερβίρει οικογενειακό τραπέζι. Δημιούργησα αυτή τη συνταγή, μερικά χρόνια πριν, γιατί έχω αδυναμία στα ντελικάτα εδέσματα και στις μινιατούρες. Έκανα πολύ συχνά τα σαμπλέ μπισκοτάκια μου τυλιγμένα σε ξηρούς καρπούς και δεν άργησα να βρεθώ να τυλίγω ρολάκια κιμά, σε φυστίκια Αιγίνης σπασμένα, κουκουναρόσπορους, σουσάμι, φουντούκια.
Κάθε ρολάκι θέλει μόνο 100γρ κιμά και βγάζει 13 φέτες. Με 1 κιλό κιμά βγάζουμε 10 ρολάκια και 130 φέτες για να μπουν σε καναπεδάκια.
Μερικά σημεία εξασφαλίζουν την επιτυχία
α. Στον κιμά δεν βάζω σκόρδο και κρεμμύδι ωμά, γιατί δίνουν δυσάρεστα έντονη γεύση και πέψη. Η αναπνοή στα πάρτι είναι μεγάλο θέμα, ιδιαίτερα αν είναι πάρτι εφήβων. Χρησιμοποιώ σωταρισμένο κρεμμύδι που δίνει πολύ γλυκειά γεύση και το λάδι μόνο, από το βαζάκι με σκόρδο κονφί που έχω στο ψυγείο μου.
β. Για να συγκρατηθούν οι ξηροί καρποί στη θέση τους, αλείφω τα ρολάκια με ασπράδι και μετά τα περνώ από τους καρπούς και τα αφήνω στο ψυγείο να σφίξουν και να στεγνώσουν.
γ. Εξασφαλίζω την όμορφη εμφάνιση εξωτερικά, ροδίζοντας τα ρολάκια σε αντικολλητικό τηγάνι, πριν τα βάλω για ψήσιμο στο φούρνο. Ετσι δεν βγάζουν την πρωτεϊνη τους, που κάνει τα ασπριδερά πηξίματα γύρω από τον κιμά, αν έχετε παρατηρήσει.
