Φρουτομαγίδα, όπως λέμε Συκομαγίδα. Δηλαδή πάστα από φρούτο, που στην περίπτωσή μας είναι φρούτο κονφί σε σιρόπι, δηλαδή γλυκό κουταλιού! Η μεγαλύτερη χαρά που κάνω στην κουζίνα μου είναι όταν καταφέρνω να μετατρέψω μια πρώτη ύλη σε κάτι εξαιρετικό.
Χθες, πήρα κάτι κολοκυθάκια και τα μεταμόρφωσα σε μια τερίν ψητών κολοκυθιών με δυόσμο και φέτα, που θα κάνει πολλούς να χαμογελάσουν όταν σερβιριστεί. Επίσης, ένωσα αυγά, βούτυρο, ζάχαρη, σοκολάτα σε μια θεαματική τούρτα σοκολάτας με κρέμα σοκολάτας, που έχω ανοίξει 10 φορές την πόρτα του ψυγείου για να την χαζεύω (devil’s food cake). Για να διαβάζετε το TasteFULL, είμαι σίγουρη πως την γνωρίζετε αυτή τη χαρά.
Σταθερός σκοπός στο μυαλό μου είναι να βρίσκω προτάσεις αξιοποίησης των γλυκών κουταλιού. Τα περισσότερα νοικοκυριά βρίσκονται με απόθεμα, είτε γιατί τα φτιάχνουν είτε γιατί έρχονται σαν δώρα.
Η σημερινή πρόταση είναι πολύ εύκολη, για να μεταμορφώσετε ένα γλυκό κουταλιού, που δεν έχει καταναλωθεί, σε μια εντυπωσιακή φρουτομαγίδα που θα κερδίσει τις εντυπώσεις, είτε την σερβίρετε στο τέλος ενός δείπνου είτε μόνη της παρέα με ρακί ή τσίπουρο.
Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την τεχνική της συκομαγίδας, μην εκπλαγείτε που θα σας πω πως το φρούτο ψιλοκόβεται, στραγγίζεται και ανακατεύεται με μπαχαρικά, πιπεράτα και έντονα αρωματικά, για να κόψουν τη γλύκα και ζυμώνεται με ούζο για γίνει μια πάστα (μαγίδα), την οποία θα πλάσετε σε πλατιά χοντρή πίτα και θα αφήσετε να στεγνώσει στον ήλιο.
Εντυπωσιακή τεχνική, που μας επιτρέπει να αλλάζουμε μορφή και χρήση σε υλικά που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ως έχουν. Η ιδέα εφαρμόζεται σε όλα τα γλυκά κουταλιού. Μπορείτε να προσαρμόσετε το είδος και την ένταση των μπαχαρικών για να ταιριάζει στη γεύση σας, καθώς και το είδος των ξηρών καρπών. Σκεφτείτε τι όμορφα χρώματα θα δώσουν φρουτομαγίδες από γλυκό τοματάκι ή πατζάρι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο ….
Σας δίνω τη δική μου εμπειρία, σαν σημείο αναφοράς και περιμένω να μάθω για τις δικές σας δημιουργίες!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης