HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκά ψυγείου > Σαλάτα πορτοκάλι με φλουδάκια κονφί
Γλυκιά σαλάτα πορτοκάλι με φλουδάκια πορτοκαλιού κονφί

Σαλάτα πορτοκάλι με φλουδάκια κονφί

5 from 1 vote

Η σαλάτα πορτοκάλι με τα ψιλοκομμένα φλουδάκια του πορτοκαλιού ξεπικρισμένα και ποσαρισμένα σε σιρόπι ζάχαρης ήταν η κομψή αστική φρουτοσαλάτα στη δεκαετία του 1980. Μαθαίναμε με αυτό το πιάτο δύο περιορισμένες τεχνικές για τη γνώση των Ελληνίδων οικοδέσποινων: το φιλετάρισμα των πορτοκαλιών και το κονφί.

Στην μνήμη της γιαγιάς Άννας

Η πεθερά μου κάθε φορά που καθάριζε πορτοκάλια μετά το φαγητό, όση ώρα αποδειπνούσαμε με φρούτο και κουβέντα, έφερνε το ξυλάκι της και ψιλόκοβε τα φλούδια. Είχε jour fixe, κάθε Τετάρτη, με τις φίλες της και πάντα χρειαζόταν ένα γρήγορο γλυκό.
Ηταν τόσο συνηθισμένη πρακτική για μένα, που την ακολούθησα για πολλά χρόνια σπίτι μου. Όταν την εγκατέλειψα, κοιτώ με στεναχώρια τις φλούδες να καταλήγουν στα σκουπίδια αναξιοποίητες.

Εκτός από αυτή τη σαλάτα, η πεθερά μου έκανε τα Παριανά σκορδομακάρονα, με έμαθε να βουτώ τα χέρια μου στο κονιάκ για να πλάσω τα Σουτζουκάκια, να φτιάχνω Σμυρνέϊκα κουλουράκια το Πάσχα αντί για τα φουσκωτά της αμμωνίας που έκανε η μαμά μου και να κάνω Μοσχάρι Ορλόφ που ήταν σταθερό στα χειμωνιάτικα τραπέζια της.

Από Μάνα σε Κόρη μεταφέρεται η γνώση και η γεύση της ζωής που ζούμε. Ευχαριστώ τις γυναίκες που μου έχουν μεταδώσει τη γνώση τους κι έχουν κάνει τη δική μου ζωή τόσο μονοσήμαντα αφοσιωμένη στη γαστρονομία και τον πολιτισμό της.

Το φιλετάρισμα των πορτοκαλιών

Αν φτιάχνατε μια αλμυρή πορτοκαλοσαλάτα με κρεμμύδι και δεν σας ενδιέφερε η εμφάνιση, γιατί την κάνετε γρήγορα για εσάς ή την οικογένεια, θα ξεφλουδίζατε απλά το πορτοκάλι και θα το κόβατε σε φέτες. Όμως αυτή η γλυκιά σαλάτα πορτοκάλι είναι η επιτομή της φινέτσας. Το μόνο λευκό που επιτρέπεται στο πιάτο είναι τα αμύγδαλα ή τα φουντούκια.

Όταν λέμε φιλέτο εννοούμε το καλύτερο κομμάτι, κάτι που είναι καθαρό από κάθε εμπόδιο. Στα πορτοκάλια τα καλύτερο κομμάτι είναι τα ζουμερά φετάκια, χωρίς τις μεμβράνες.

Κόβετε τις δύο άκρες του πορτοκαλιού να καθήσουν σταθερά στο ξύλο κοπής. Κόβετε κάθετα τη φλούδα ώστε να αφαιρέσετε τελείως το άσπρο και να φανεί η πορτοκαλί σάρκα. Συνεχίζετε έτσι γύρω γύρω μέχρι να τελειώσετε. Μπορείτε να κόψετε λεπτές οριζόντιες φέτες ή να χωρίσετε τα φιλέτα από την άσπρη μεμβράνη. Κάντε αυτή τη διαδικασία σε μπολ για να μαζεύετε το χυμό.

Φλούδα πορτοκαλιού κονφί και σοκολατένια αυγουλάκια
Φλούδα πορτοκαλιού κονφί με σοκολατένια αυγουλάκια

Η εξωτερική φλούδα πορτοκαλιού κονφί

Αυτά τα φλουδάκια γίνονται γρήγορα κονφί, γιατί παίρνουμε μόνο την εξωτερική πορτοκαλί φλούδα με τον αποφλοιωτή και είναι πολύ λεπτή. Ολόκληρη η φλούδα πορτοκαλιού κονφί (με το άσπρο) έχει άλλη τεχνική (σε χρόνο και στάδια).

Κονφί λέγεται η τεχνική για να σιγομαγειρέψεις ένα υλικό βουτηγμένο είτε:

Παραλλαγές στη γεύση

Το σιρόπι με το Grand Marnier αρωματίζει τα πορτοκάλια. Φτιάχνει μια γλυκιά σαλάτα πορτοκαλιού ιδανική για να καθαρίσει τον ουρανίσκο με το σπιρτόζικο της φλούδας και να φρεσκάρει την αναπνοή.

Αν θέλετε να αποφύγετε το αλκοόλ ή να κάνετε πιο απλή αυτήν την σαλάτα μπορείτε να την αρωματίσετε με ανθόνερο και να πασπαλίσετε με κανέλα. Κι αν θέλετε γλύκα περιχύστε με μέλι. Στο Μαρόκο προσθέτουν και ψιλοκομμένο δυόσμο. Τα Χριστούγεννα μπορείτε να προσθέσετε και ρόδι.

Σαλάτα πορτοκάλι με φλουδάκια κονφί

5 from 1 vote
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: ΕπιδόρπιοCuisine: ΓαλλικήDifficulty: Εύκολη
Servings

6

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

20

minutes
Total time

40

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 8 8 πορτοκάλια ζουμερά και λεπτόφλουδα (ναβαλίνες)

  • 1/2 κούπα 1/2 νερό

  • 1/2 κούπα 1/2 ζάχαρη

  • 1/4 κούπας 1/4 λικέρ Grand Marnier

  • ασπρισμένα αμύγδαλα για το σερβίρισμα ή φουντούκια

Μέθοδος

  • Οι ναβαλίνες είναι κατάλληλα πορτοκάλια για τη σαλάτα. Μπορείτε να διαλέξετε και σανγκουϊνια για το δραματικό της εμφάνισης.
    Χρησιμοποιώντας τον αποφλοιδωτή, αφαιρούμε τη εξωτερική φλούδα από 2 πορτοκάλια και την αφήνουμε στην άκρη. Στίβουμε ένα πορτοκάλι και κρατάμε τον χυμό στην άκρη.
  • Φιλετάρουμε τα πορτοκάλια
    Αφαιρούμε τελείως την άσπρη φλούδα από τα πορτοκάλια, κόβοντάς τα πάνω σε ξύλο κοπής. Πάνω από μπολ για να μαζεύουμε το χυμό, αφαιρούμε τα φιλέτα του πορτοκαλιού, στίβουμε με τα χέρια μας τις μεμβράνες και τις πετάμε. Αν δε φιλετάρουμε, κόβουμε πάνω στο ξύλο κοπής σε οριζόντιες φέτες.
    Βάζουμε τα πορτοκάλια σε γυάλινο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
  • Ετοιμάζουμε τις φλούδες πορτοκαλιού κονφί
    Κόβουμε τις λωρίδες σε λεπτά κομμάτια, σαν σπιρτόξυλα. Βάζουμε τις φλούδες σε κατσαρολάκι με νερό να τις σκεπάζει να βράσουν για 5 λεπτά. Τις σουρώνουμε και ξαναβάζουμε να βράσουν με νερό να τις σκεπάζει για άλλα 5 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
    Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας να βράσει το νερό και η ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε τα φλουδάκια και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, μέχρι να έχουν αποκτήσει κάποια διαφάνεια. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι. Αφού κρυώσουν προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το Grand Marnier και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τα φλουδάκια κονφί με το σιρόπι πάνω στα πορτοκάλια, σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  • Σερβίρουμε σε μπολ ή πιατέλα που μπορεί να κρατήσει τα υγρά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.

Notes

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πορτοκάλια με μανταρίνια και να ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Κάντε μόνο ένα ξεπίκρισμα στα φλουδάκια του μανταρινιού.
  • Τα φλουδάκια πορτοκάλι κονφί είναι πολύ νόστιμο σιρόπι για τις τηγανίτες και τις κρέπες.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*