Βρήκα αυτά τα σοκολατάκια με καραμέλα γάλακτος όταν έψαχνα να βρω γαρνιτούρα για το κέϊκ λεμονιού και ήθελα σοκολάτα για να κάνει αντίθεση πάνω στο λεμονάτο γλάσο.
Ξέρω τι θα μου πείτε, πως η εποχή της σοκολάτας έχει περάσει, όμως οι βροχές φέτος καλά κρατούν και είχα ακόμα σοκολάτα στο ντουλάπι μου, όταν έκανα το φρεσκάρισμα της κουζίνας για το καλοκαίρι, επομένως παρέκαμψα τους ενδοιασμούς μου.
Βρήκα στο Food Wishes μια συνταγή για Burnt Caramel Sea Salt Dark Chocolate Coins. Δείτε το βίντεο με τον Chef John, θα σας ενθουσιάσει η διαδικασία παρασκευής! Tα δοκίμασα επιτόπου.
Αν θέλετε τα σοκολατάκια με καραμέλα γάλακτος να βγουν όπως τα δικά του, να ακολουθήσετε τις οδηγίες ακριβώς. Εγώ παρέκκλινα σε δύο σημεία και όταν τα πίεσα οι άκρες “άνοιξαν” περισσότερο από τα δικά του, τα οποία είναι σχεδόν στρογγυλά. Δεν είχα σοκολάτα 70% και έβαλα με 54%. Δεν κράτησα απλά ζεστή τη σοκολάτα αλλά το νερό έβραζε στην κατσαρόλα. Νομίζω πως το πρώτο επηρέασε περισσότερο το αποτέλεσμα παρά το δεύτερο.
Για να λύσω το πρόβλημα με τις “σκασμένες” άκρες, θυμήθηκα τα σοκολατάκια μαργαρίτες που αγόραζε η γιαγιά μου, πήρα ένα δαντελωτό κουπ πατ και έκοψα τα σοκολατάκια, αφού τα είχα βγάλει από το ψυγείο. Μια χαρά έδειχναν! Τα έβαλα και στο σακουλάκι με το κακάο και έγιναν απλά τέλεια!
Το αλάτι είναι ενσωματωμένο στο σοκολατάκι. Στη φωτογραφία έριξα λίγους κόκκους επάνω για αντίθεση χρώματος και για να φανεί ότι έχουν αλάτι.
Έχοντας εθιστεί στη θεϊκή -για μένα- συνταγή για τις ελβετικές τρούφες, μπορώ να περιγράψω την γευστική μου εμπειρία από αυτά τα μωρά με τα καλύτερα λόγια! Η καραμέλα γάλακτος κρατά μαλακή και λαστιχωτή τη σοκολάτα ενώ οι κόκκοι του αλατιού τονίζουν όλες τις γεύσεις!
Να τα δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Οι συν-bloggers που έχουν φτιάξει dolce de lecce, το οποίο είναι γάλα με ζάχαρη σιγοβρασμένο για πολλή ώρα ώστε να καραμελώσει και να πυκνώσει – η σύντομη εκδοχή του είναι το βράσιμο του ζαχαρούχου γάλακτος- ας δοκιμάσουν με την έτοιμη καραμέλα γάλακτος, να δούμε πως θα βγει. Μόνο που τώρα πρέπει να λυώσει σε μπαιν μαρί η σοκολάτα, να προσθέσουμε 1/4 κούπας dolce de lecce και να ανακατέψουμε να ζεσταθεί και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης