Γύρισα στη βάση μου. Μετά από δύο συναρπαστικά δημιουργικές, κουραστικές και απολαυστικές εβδομάδες στα Ιωάννινα, έφυγα μόλις ήρθε ο χειμώνας. Ο μισός Νοέμβρης πέρασε με ήλιο, κοντά μανικάκια και μπουφάν μόνο πρωϊ και βράδυ. Τις τελευταίες μέρες ήρθαν οι βροχές, όμως ήταν καλοδεχούμενες πια.
Περπατούσα στους βρεγμένους δρόμους και ψιθύριζα στον εαυτό μου: “It’s beginning to look a lot like Christmas!“. Στο δωμάτιο της Αννας, κρέμασα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Τα βράδια έβαζα την ηλεκτρική σόμπα που μοιάζει με τζάκι και έβλεπα χριστουγεννιάτικα κινούμενα σχέδια.
Μυρίζοντας την αχνιστή κούπα με τσάϊ, κανέλα, γαρύφαλλα και πορτοκάλι, θυμήθηκα αυτά τα πικάντικα γλυκά μπισκοτάκια μπαχαρικών που είχα φτιάξει πέρσι. Η συνταγή είναι βάση, για να αρωματίσετε τα μπισκότα, με όποιο μίγμα μπαχαρικών σας αρέσει.
Τα ευρωπαϊκά μπισκοτάκια μπαχαρικών
Τα μπισκότα αυτά είναι παραλλαγή των γερμανικών pfeffernüsse ή των ολλανδικών kruidnoten ή γενικά των ευρωπαϊκών peppernuts. Παρότι έχουν το συνθετικό nuts, οι περισσότερες συνταγές δεν περιέχουν ξηρούς καρπούς. Θα μπορούσατε να προσθέσετε αλεσμένο αμύγδαλο, αφαιρώντας ίση ποσότητα από το αλεύρι.
Η εκτέλεση αυτή χτυπά το βούτυρο να αφρατέψει και δίνει μπισκότα σχετικά τρυφερά. Όσο πιο βαριά υλικά χρησιμοποιήσετε (σκούρα ζάχαρη ή μελάσα) το μπισκότο θα γίνει μαλακό στο κέντρο και σκληρό απ’έξω. Πιστεύω πως το ίδιο αποτέλεσμα θα πάρετε αν ακολουθήσετε τη μέθοδο melting αντί creaming, δηλαδή να λιώσετε το βούτυρο αντί να το αφρατέψετε. Σ’αυτήν την περίπτωση, βάλτε ένα κομμάτι μήλο στο βάζο που θα τα φυλάξετε και αφήστε τα να τραβήξουν μια εβδομάδα.
Η συνταγή με τα αρχικά υλικά που δίνω, κάνει τρυφερά μπισκοτάκια που τρώγονται αμέσως.
Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη έτοιμη, σκεπασμένη στο ψυγείο μια νύχτα να ρουφήξει τα αρώματα των μπαχαρικών ή να φτιάξετε δόσεις και να τις φυλάξετε στην κατάψυξη.
Με τα μπισκοτάκια μπαχαρικών μπορούμε να γεμίσουμε τα κρεμασμένα καλτσάκια που θα περιμένουν τον Αη Βασίλη, στο τζάκι. Τα Χριστούγεννα είναι πολύ κοντά!
© header photo by: Γεώργιος Δέτσης