HOME > Συνταγές > Γλυκά > Γλυκά ψυγείου > Τούρτα τσουρέκι με κρέμα σοκολάτας-μανταρίνι

Τούρτα τσουρέκι με κρέμα σοκολάτας-μανταρίνι

Μαγείρεψα αυτή την συνταγή του Γιάννη Αποστολάκη, στο τεύχος ΒΗΜΑ Gourmet Δεκ.2012 και της έβαλα τρία αστεράκια, να μην παραλείψω να σας την προτείνω για τις φετινές γιορτές.

Είναι τόσο απλή και τόσο γευστική ταυτόχρονα! Το τσουρέκι είναι όποιο τσουρέκι έχετε στα χέρια σας, φρέσκο, λιγότερο φρέσκο, περισσεύματα, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η κρέμα σοκολάτας με γεύση μανταρίνι που περιχύνει το τσουρέκι, ορθώνει το ανάστημά της και δημιουργεί μια ψηλή τούρτα σοκολατένιου βελούδου. Θα καταλάβετε τι εννοώ όταν την φτιάξετε και την αφήσετε να κρυώσει.

Το πηρουνάκι κόβει την ganache και οδηγεί στο στόμα σας μια τέλεια μπουκιά δεμένης κρέμας, με τη φρεσκάδα της κρέμας γάλακτος, με τη γλύκα του βουτύρου και το άρωμα του μανταρινιού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ganache

  • για να αλείψετε κέϊκ, σε ενδιάμεσες στρώσεις ή σαν στόλισμα από πάνω
  • για να κάνετε χριστουγεννιάτικο σοκολατένιο κορμό με παντεσπάνι
  • για να συνοδέψετε κρέπες ή pancakes
  • για να κάνετε ατομικά γλυκά, σε ποτήρια μαρτίνι για ένα πιο καλό γεύμα
  • για να κάνετε ένα semifreddo γλυκό με μπισκότα σαβουαγιάρ

Βλέπετε; μόλις ενθουσιαστείτε μαζί της οι νέες χρήσεις θα έρθουν βροχή!

Απίστευτα εύκολη τούρτα, την προτείνω για όλες τις φρέσκες νοικοκυρές, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που θα εντυπωσιάσουν τελείως άκοπα τους φίλους τους. Κατάλληλη φυσικά και για τα πολυσύχναστα νοικοκυριά, που χρειάζονται εύκολα και εντυπωσιακά γλυκά για καλεσμένους.

Αν σας περισσέψει κέϊκ ή βασιλόπιτα, μετά τις γιορτές, να έχετε στο νου σας αυτή την συνταγή. Μετατρέπει τα περισσεύματα σε φρέσκο γλυκό.

© header photo by: Γεώργιος Δέτσης

tsoureki-ganache-01 Αυτές τις γιορτές, μην ξεχάσετε

  • την Βασιλόπιτα μουσελίνα της θείας Πιπίτσας από τη Σάμο
  • το Χριστουγεννιάτικο δέντρο με έτοιμο τσουρέκι pandoro
  • τη Βασιλόπιτα με το τρυφερό τσουρέκι της μαμάς μου ♥
  • τη Βασιλόπιτα της μαμάς μου, κέϊκ με μήλα και κανέλα
  • τη Βασιλόπιτα με ξερά φρούτα και αμαρέτο
  • το Σαλάμι σοκολάτας, με τα τριμμένα μπισκότα των γιορτών
  • και για να τους ξαφνιάσετε όλους, τις Χριστουγεννιάτικες μπάλες μαρέγκας με φυστίκια Αιγίνης και cranberries

Τούρτα τσουρέκι με κρέμα σοκολάτας-μανταρίνι

5 from 2 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Παγωμένα
Servings

8

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

2

hours 
Total time

2

hours 

20

minutes
Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για 8 άτοµα
  • 1 κιλό τσουρέκι

  • 500 ml κρέµα γάλακτος

  • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε µικρά κοµµάτια

  • 200 ml φρέσκος χυµός µανταρινιού

  • 100 γρ. βούτυρο, σε µικρούς κύβους

Μέθοδος

  • Αν η κόρα του τσουρεκιού (ή του κέϊκ) είναι σκληρή την αφαιρούμε. Τοποθετούµε τα κοµµάτια σφιχτά σε µια φόρµα 24εκ, ώστε να µην υπάρχουν κενά. Μπορείτε να ξεκινήσετε ανάποδα, δηλαδή: να βρείτε πρώτα την πιατέλα που θα σερβίρετε την τούρτα, να βάλετε πάνω της το τσέρκι στη σωστή διάσταση και να το γεμίσετε σφικτά με τα κομμάτια της πίτας.
  • Σε µικρή κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά, ρίχνουµε την κρέµα µέχρι να πάρει µια βράση. Αποσύρουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε τη σοκολάτα, τον χυµό του µανταρινιού και το βούτυρο. Ανακατεύουµε καλά, µέχρι να λιώσουν η σοκολάτα και το βούτυρο.
  • Περιχύνουµε το τσουρέκι οµοιόµορφα µε το µείγµα όπως είναι ζεστό, µε αργές κινήσεις. Η υγρασία της κρέμας θα νοτίσει όσο χρειάζεται το τσουρέκι. Αφήνουµε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, µέχρι να σφίξει. Κόβεται τέλεια, σαν πάστα.

    Αν έχετε ακολουθήσει την πρακτική της πιατέλας με το τσέρκι -αντί για φόρμα- βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει, αφαιρέστε το τσέρκι και σερβίρετε, χωρίς αγωνίες μεταφοράς, την τούρτα με την πιατέλα στο τραπέζι.
  • Για το μανταρίνι κονφί
    Για να στολίσω την τούρτα, έκανα μερικές φλούδες μανταρίνι κονφί, ως εξής:
    Καθάρισα τη φλούδα ενός μανταρινιού, κόβοντας κάθετες τομές, όπως καθαρίζουμε το πορτοκάλι. Αφαίρεσα τις εσωτερικές ίνες. Έκοψα λεπτές φετούλες. Έβαλα σε κατσαρολάκι με νερό να τις σκεπάζει, έφερα σε βρασμό. Άδειασα νερό.
    Έβαλα ξανά τις φλούδες, με 1 κουταλιά σούπας νερό και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη. Έβαλα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
    Έβγαλα προσεκτικά τις φλουδίτσες και τις άφησα να στεγνώσουν σε σχάρα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*