HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Κιμάς > Μπιφτεκάκια στο τηγάνι με σάλτσα
Μπιφτεκάκια στο τηγάνι με λεμονάτη σάλτσα

Μπιφτεκάκια στο τηγάνι με σάλτσα

5.0 from 2 votes

Τα μπιφτεκάκια στο τηγάνι είναι πραγματικά μικρά, δεν είναι υποκοριστική προσφώνηση. Περιέχουν κεφαλοτύρι και λεμόνι μέσα στο μίγμα του κιμά. Όταν ψήνονται στο τηγάνι με τον τρόπο που θα σας περιγράψω, ψήνονται πρακτικά στον ατμό. Ο ζωμός τους κάνει μια λεμονάτη και πικάντικη σάλτσα που γλασάρει τα μπιφτέκια. Σερβίρονται ζουμερά πάνω σε πουρέ πατάτας και φέρνουν θαλπωρή σε όσους τα κοινωνήσουν.

Το φαγητό είναι αγάπη

Αγαπώ πολύ αυτήν την συνταγή για όσες όμορφες στιγμές μας έχει χαρίσει. Για μένα πάντα έτσι ήταν το φαγητό. Ο βασικότερος τρόπος να αγκαλιάζω τους ανθρώπους και να δείχνω πως νοιάζομαι.
Όπως με αγκάλιασαν κι εμένα όταν μεγάλωνα. Ζητούσα το αυγό μου “σφιχτο-μελάτο” στη μαμά μου κι εκείνη πάντα τα κατάφερνε, βράζοντας το 4 λεπτά στο μπρίκι. Ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της κι ένα στο δικό μου. Ακόμα θυμάμαι το συναίσθημα! Μια πρακτική επιβεβαίωση αγάπης ήταν αυτό το απαιτητικό αβγό. Το φαγητό ήταν το μέσο έκφρασης.

Tο επόμενο βήμα ήταν να μάθω να μετατρέπω το απλό σε εξαιρετικό. Ο πρώτος δάσκαλος ήταν ο παππούς μου στην Ελευσίνα. Ήμουν η ουρά του σε ό,τι θαύματα οικιακής οικονομίας έκανε. Συνεχίζω την πρακτική εξάσκηση κάθε μέρα, σαν ένα παιχνίδι που παίζω με τον εαυτό μου. Ένα παιχνίδι που αξιοποιεί τη γνώση, τη συλλογική γνώση όσων ανθρώπων έζησαν πριν από εμάς. Ζω και μιλώ για όσα ομορφαίνουν τη δική μου ζωή και έχουν τη δύναμη να ομορφύνουν τη δική σας και όσων έρθουν μετά από εμάς.

Το μέτρο που ακολουθώ είναι των αρχαίων προγόνων μας: “παν μέτρον άριστον”.

Το ψήσιμο στο τηγάνι κάνει σάλτσα ψητού

Όλη η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι στο μέγεθος των μπιφτεκιών και στον τρόπο ψησίματος. Δουλεύουμε με σκεπασμένο τηγάνι και προσθέτουμε το νερό σαν το ριζότο, λίγο λίγο.
Ο ατμός που δημιουργείται διαπερνά τα μπιφτεκάκια και η νοστιμιά από το τυρί και το λεμόνι στάζει στην σάλτσα. Τα γυρνάμε τακτικά και ποτίζουν από τη σάλτσα που δημιουργείται.
Το μικρό μέγεθος είναι σημαντικό για να μπορούμε να τα γυρίζουμε και για να μπορέσουν με τον ατμό του τηγανιού να ψηθούν σωστά και να γίνουν ζουμερά.
Ένας χορός είναι αυτό το ψήσιμο. Μη φύγετε και το παρατήσετε μόνο του. Δεν θα γίνει σωστό.

Τα μπιφτεκάκια περιμένουν στην κατάψυξη

Μπορείτε να ετοιμάσετε το μίγμα του κιμά, να πλάσετε τα μπιφτέκια και να τα καταψύξετε σε δίσκο καλυμμένο με μεμβράνη, το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν παγώσουν τα βάζετε σε σακούλες κατάψυξης.

Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος στο τηγάνι, μπορείτε να ετοιμάζετε γεύμα για 1 ή 2 άτομα αλλά να έχετε διαθέσιμο φαγητό για ξαφνικές επισκέψεις, που χρειάζονται περισσότερη θαλπωρή…

Αν περισσέψουν ψημένα μπιφτεκάκια

Ετοιμάστε φαγητό για την επόμενη ημέρα αλείφοντας μια αραβική πίτα με τυροσαλάτα ή θρυμματισμένη φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Καλύπτουμε με φύλλα μαρουλιού και λωρίδες κόκκινης πιπεριάς φλωρίνης είτε φρέσκια είτε ψημένη σε βάζο. Προσθέτουμε ένα ή δύο μπιφτέκια κομμένα στη μέση και τυλίγουμε σε ρολό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και φυλάμε στο ψυγείο για κατανάλωση στις επόμενες 12 ώρες.

Μπιφτέκια γεμιστά με φέτα – έξτρα συνταγή

Με το μίγμα κιμά που θα φτιάξουμε, πλάθουμε στρογγυλά μπιφτέκια γεμιστά με φέτα. Με 150γρ μίγμα φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπιφτέκι, ικανό και για burger.
Απλώνουμε τον κιμά στο χέρι μας, βάζουμε ένα κομμάτι φέτα βαρελίσια στη μέση και το σκεπάζουμε πλάθοντας ένα στρογγυλό μπιφτέκι. Kαταψύχουμε τα μπιφτέκια ακουμπισμένα σε μεμβράνη, το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν παγώσουν τα φυλάμε σε σακούλα τροφίμων. Ξεπαγώνουμε αφήνοντας στο ψυγείο 8 ώρες. Πριν τα ψήσουμε τα βγάζουμε μισή ώρα από το ψυγείο.

Λαδώνουμε εξωτερικά τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε γκριλιέρα, αφήνοντας να πάρει χρώμα η μια πλευρά πριν γυρίσουμε από την άλλη. Τα βάζουμε σε ψωμάκια σαν μπέργκερ ή τα σερβίρουμε με ρύζι και έτοιμη σάλτσα ντομάτας.

Γεμάτες γεύση κι αυτές οι συνταγές

Μπιφτεκάκια στο τηγάνι με σάλτσα

Recipe by Βίκυ Κουμάντου
5.0 from 2 votes
Course: Κύριο πιάτοCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Εύκολη
Servings

6

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes
Resting time

60

minutes

Ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε ζουμερά μπιφτεκάκια με σάλτσα στο τηγάνι!

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για το μίγμα κιμά
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο

  • 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο

  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

  • 1 κρεμμύδι, τριμμένο (όχι κομμένο)

  • 1 κουταλιά γλυκού ξύσμα λεμονιού λεπτοτριμμένο

  • 2 κουταλιές γλυκού ρίγανη

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 2 κουταλιές γλυκού μαύρο πιπέρι

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

  • Για το ζύμωμα
  • 1/4 κούπας νερό

  • Για το ψήσιμο
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

  • ζεστό νερό

Μέθοδος

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα (ή στο μίξερ πάγκου, αν θέλετε, με το εξάρτημα Κ), εκτός από το νερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά, τουλάχιστον 10 λεπτά στο χέρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει μαλακή και υγρή ζύμη.
    Αφήνουμε το μίγμα του κιμά τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο, ιδανικά 8 ώρες.
    Πλάθουμε τα μπιφτέκια σε μέγεθος που χωρά στην παλάμη μας και σε σχήμα οβάλ. Βάζουμε στην κατάψυξη όσα δεν μαγειρέψουμε.
  • Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε λάδι και κουνάμε να καλύψει τον πάτο. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα μπιφτέκια, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Αφήνουμε να πάρει χρώμα, χωρίς να τα κουνήσουμε. Μην προσπαθήσετε να τα γυρίσετε, θα σπάσουν. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού πρώτα και αμέσως μετά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (1/4 κούπας, 60 ml). Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να έρθει σε βρασμό.
    Ανοίγουμε και γυρίζουμε τα μπιφτέκια με σπάτουλα από την άλλη πλευρά. Αφήνουμε να πάρουν χρώμα, ξεσκέπαστα. Προσθέτουμε ξανά λίγο ζεστό νερό, να καλύψει τον πάτο του τηγανιού. Κλείνουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά.
    Ανοίγουμε το καπάκι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη σάλτσα με αλάτι, αν χρειάζεται. Αν έχει βγει πιο υδαρής, δυναμώστε τη φωτιά και βράστε για λίγα λεπτά μέχρι να γλασάρει, γυρνώντας τα μπιφτεκάκια.
  • Σερβίρουμε, στρώνοντας πουρέ πατάτας σε μια πιατέλα και τοποθετώντας τα μπιφτέκια με τη σάλτσα πάνω στον πουρέ. Αυτός ο τρόπος σερβιρίσματος ενώνει τα μέλη του τραπεζιού και μαθαίνει τα μικρά παιδιά να μοιράζονται, όχι μόνο το φαγητό.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*