Τα μπιφτεκάκια στο τηγάνι είναι πραγματικά μικρά, δεν είναι υποκοριστική προσφώνηση. Περιέχουν κεφαλοτύρι και λεμόνι μέσα στο μίγμα του κιμά. Όταν ψήνονται στο τηγάνι με τον τρόπο που θα σας περιγράψω, ψήνονται πρακτικά στον ατμό. Ο ζωμός τους κάνει μια λεμονάτη και πικάντικη σάλτσα που γλασάρει τα μπιφτέκια. Σερβίρονται ζουμερά πάνω σε πουρέ πατάτας και φέρνουν θαλπωρή σε όσους τα κοινωνήσουν.
Το φαγητό είναι αγάπη
Αγαπώ πολύ αυτήν την συνταγή για όσες όμορφες στιγμές μας έχει χαρίσει. Για μένα πάντα έτσι ήταν το φαγητό. Ο βασικότερος τρόπος να αγκαλιάζω τους ανθρώπους και να δείχνω πως νοιάζομαι.
Όπως με αγκάλιασαν κι εμένα όταν μεγάλωνα. Ζητούσα το αυγό μου “σφιχτο-μελάτο” στη μαμά μου κι εκείνη πάντα τα κατάφερνε, βράζοντας το 4 λεπτά στο μπρίκι. Ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της κι ένα στο δικό μου. Ακόμα θυμάμαι το συναίσθημα! Μια πρακτική επιβεβαίωση αγάπης ήταν αυτό το απαιτητικό αβγό. Το φαγητό ήταν το μέσο έκφρασης.
Tο επόμενο βήμα ήταν να μάθω να μετατρέπω το απλό σε εξαιρετικό. Ο πρώτος δάσκαλος ήταν ο παππούς μου στην Ελευσίνα. Ήμουν η ουρά του σε ό,τι θαύματα οικιακής οικονομίας έκανε. Συνεχίζω την πρακτική εξάσκηση κάθε μέρα, σαν ένα παιχνίδι που παίζω με τον εαυτό μου. Ένα παιχνίδι που αξιοποιεί τη γνώση, τη συλλογική γνώση όσων ανθρώπων έζησαν πριν από εμάς. Ζω και μιλώ για όσα ομορφαίνουν τη δική μου ζωή και έχουν τη δύναμη να ομορφύνουν τη δική σας και όσων έρθουν μετά από εμάς.
Το μέτρο που ακολουθώ είναι των αρχαίων προγόνων μας: “παν μέτρον άριστον”.
Το ψήσιμο στο τηγάνι κάνει σάλτσα ψητού
Όλη η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι στο μέγεθος των μπιφτεκιών και στον τρόπο ψησίματος. Δουλεύουμε με σκεπασμένο τηγάνι και προσθέτουμε το νερό σαν το ριζότο, λίγο λίγο.
Ο ατμός που δημιουργείται διαπερνά τα μπιφτεκάκια και η νοστιμιά από το τυρί και το λεμόνι στάζει στην σάλτσα. Τα γυρνάμε τακτικά και ποτίζουν από τη σάλτσα που δημιουργείται.
Το μικρό μέγεθος είναι σημαντικό για να μπορούμε να τα γυρίζουμε και για να μπορέσουν με τον ατμό του τηγανιού να ψηθούν σωστά και να γίνουν ζουμερά.
Ένας χορός είναι αυτό το ψήσιμο. Μη φύγετε και το παρατήσετε μόνο του. Δεν θα γίνει σωστό.
Τα μπιφτεκάκια περιμένουν στην κατάψυξη
Μπορείτε να ετοιμάσετε το μίγμα του κιμά, να πλάσετε τα μπιφτέκια και να τα καταψύξετε σε δίσκο καλυμμένο με μεμβράνη, το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν παγώσουν τα βάζετε σε σακούλες κατάψυξης.
Με αυτόν τον τρόπο ψησίματος στο τηγάνι, μπορείτε να ετοιμάζετε γεύμα για 1 ή 2 άτομα αλλά να έχετε διαθέσιμο φαγητό για ξαφνικές επισκέψεις, που χρειάζονται περισσότερη θαλπωρή…
Αν περισσέψουν ψημένα μπιφτεκάκια
Ετοιμάστε φαγητό για την επόμενη ημέρα αλείφοντας μια αραβική πίτα με τυροσαλάτα ή θρυμματισμένη φέτα με ελαιόλαδο και ρίγανη. Καλύπτουμε με φύλλα μαρουλιού και λωρίδες κόκκινης πιπεριάς φλωρίνης είτε φρέσκια είτε ψημένη σε βάζο. Προσθέτουμε ένα ή δύο μπιφτέκια κομμένα στη μέση και τυλίγουμε σε ρολό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και φυλάμε στο ψυγείο για κατανάλωση στις επόμενες 12 ώρες.
Μπιφτέκια γεμιστά με φέτα – έξτρα συνταγή
Με το μίγμα κιμά που θα φτιάξουμε, πλάθουμε στρογγυλά μπιφτέκια γεμιστά με φέτα. Με 150γρ μίγμα φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπιφτέκι, ικανό και για burger.
Απλώνουμε τον κιμά στο χέρι μας, βάζουμε ένα κομμάτι φέτα βαρελίσια στη μέση και το σκεπάζουμε πλάθοντας ένα στρογγυλό μπιφτέκι. Kαταψύχουμε τα μπιφτέκια ακουμπισμένα σε μεμβράνη, το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν παγώσουν τα φυλάμε σε σακούλα τροφίμων. Ξεπαγώνουμε αφήνοντας στο ψυγείο 8 ώρες. Πριν τα ψήσουμε τα βγάζουμε μισή ώρα από το ψυγείο.
Λαδώνουμε εξωτερικά τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε σε γκριλιέρα, αφήνοντας να πάρει χρώμα η μια πλευρά πριν γυρίσουμε από την άλλη. Τα βάζουμε σε ψωμάκια σαν μπέργκερ ή τα σερβίρουμε με ρύζι και έτοιμη σάλτσα ντομάτας.