Έχουμε καλεσμένους για καθιστό φαγητό, έχουμε οργανώσει το πρόγραμμα στην κουζίνα μας, έχουμε στρώσει το τραπέζι και περιμένουμε να χτυπήσει το κουδούνι. Οι καλεσμένοι δεν φτάνουν όλοι μαζί, ένα μισάωρο εύκολα περνάει με τις αρχικές συζητήσεις, μέχρι να μαζευτούν όλοι.
Αυτό το μισάωρο είναι κατάλληλο για να χαλαρώσουν όλοι, να προσαρμοστούν στο νέο χώρο, να εξοικειωθούν με τις μυρωδιές από τα φαγάκια, που, σε λίγο, θα βρεθούν στο πιάτο τους. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσφέρετε ένα ποτό, που θα προετοιμάσει την όρεξη και μερικές γευστικές μπουκιές καλωσορίσματος που θα δώσει το στίγμα του φαγητού που θα ακολουθήσει.
Σε ένα επίσημο μενού, θα ξεκινήσετε με επίσημο amuse bouche. Σε ένα ελληνικό μενού, μπορείτε να προσφέρετε ρακί και αγκινάρα σε λάδι με παξιμαδάκια και ελιές. Σε ένα τραπέζι με πολλούς έφηβους, προσφέρετε στο ξεκίνημα τις ψητές φέτες σαλάμι ή τις μπρουσκέτες με γουακαμόλε.
Όλες οι προτάσεις είναι κατάλληλες και για cocktail party, για finger food ή για ορεκτικά σε μπουφέ.