Η κότα μιλανέζα είναι ένα πιάτο γιορτή από μόνο του, θέλει παρέα τουλάχιστον 4 πεινασμένων ατόμων και είναι ιδανικό για κρύο καιρό. Είναι ιδανικό πιάτο για τα παιδιά γιατί μέσα στο ρύζι κρύβονται μπουκιές καθαρού κρέατος χωρίς κόκκαλα. Η σάλτσα δίνει γεύση, υγρασία και στολίζει.
Θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί, αλλά η γεύση του αξίζει τον κόπο. Τα παιδιά μου τρελλαίνονται γι’αυτό το πιάτο!
Ενα βραστό κοτόπουλο γίνεται μιλανέζα
Αυτό το απλό κοτοπουλάκι που βράζουμε και κάνουμε απλή κοτόσουπα ή κοτόπιτα, τώρα το μεταμορφώνουμε σε πιλάφι γιορτινό με σπέσιαλ ζεστή λευκή σάλτσα.
Το πιλάφι το βράζουμε με το ζωμό του κοτόπουλου κι είναι κι αυτό έξτρα νόστιμο. Το κοτόπουλο το ξεκοκκαλίζουμε και κόβουμε σε μικρές μπουκιές και το ποτίζουμε με τη σάλτσα για γίνει ζουμερό. Βάζουμε τα υλικά σε στρώσεις σε μια φόρμα, την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα την ώρα του σερβιρίσματος και περιχύνουμε με την σάλτσα.
Η σάλτσα είναι σαν ελαφριά μπεσαμέλ αλλά αντί για γάλα βάζεις το ζωμό του κοτόπουλου & λίγη κρέμα γάλακτος. Τους κρόκους θα μπορούσατε να τους παραλείψετε, όμως θα σας πρότεινα κάποια φορά να δοκιμάσετε την πλήρη γεύση.

Επιλέξτε μια βαθειά πιατέλα να ξεφορμάρετε το ρύζι και να χωρέσει την σαλτσούλα και τα υπόλοιπα. Με 1,5 κιλό κοτόπουλο υπολογίζετε φαγητό για 6 άτομα. Είναι πολύ εντυπωσιακό και τρυφερά χορταστικό φαγητό για κυριακάτικο τραπέζι ή για μια παρέα φίλων.
Η συνταγή Κότα Μιλανέζα είναι από το εστιατόριο “ΔΥΡΟΣ”, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 2012, στην οδό Ξενοφώντος στην Αθήνα. Είναι πιάτο της αστικής κουζίνας που αγαπήθηκε πολύ. Έχει μεγάλη δύναμη να ηρεμήσει και να γλυκάνει ψυχές. Βάλσαμο.
Μπορείτε εύκολα να το πάτε δώρο σε φιλικό τραπέζι. Το μεταφέρετε μέσα στη φόρμα, τη σάλτσα σε βάζο. Ζεσταίνετε τη φόρμα στο φούρνο, τη σάλτσα σε κατσαρόλα και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
© Photos by: Γεώργιος Δέτσης