HOME > Συνταγές > Φαγητά > Κρεατικά > Πουλερικά > Κότα Μιλανέζα η εμβληματική!
κότα μιλανέζα

Κότα Μιλανέζα η εμβληματική!

5 from 3 votes

Η κότα μιλανέζα είναι ένα πιάτο γιορτή από μόνο του, θέλει παρέα τουλάχιστον 4 πεινασμένων ατόμων και είναι ιδανικό για κρύο καιρό. Είναι ιδανικό πιάτο για τα παιδιά γιατί μέσα στο ρύζι κρύβονται μπουκιές καθαρού κρέατος χωρίς κόκκαλα. Η σάλτσα δίνει γεύση, υγρασία και στολίζει.

Θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί, αλλά η γεύση του αξίζει τον κόπο. Τα παιδιά μου τρελλαίνονται γι’αυτό το πιάτο!

Ενα βραστό κοτόπουλο γίνεται μιλανέζα

Αυτό το απλό κοτοπουλάκι που βράζουμε και κάνουμε απλή κοτόσουπα ή κοτόπιτα, τώρα το μεταμορφώνουμε σε πιλάφι γιορτινό με σπέσιαλ ζεστή λευκή σάλτσα.

Το πιλάφι το βράζουμε με το ζωμό του κοτόπουλου κι είναι κι αυτό έξτρα νόστιμο. Το κοτόπουλο το ξεκοκκαλίζουμε και κόβουμε σε μικρές μπουκιές και το ποτίζουμε με τη σάλτσα για γίνει ζουμερό. Βάζουμε τα υλικά σε στρώσεις σε μια φόρμα, την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα την ώρα του σερβιρίσματος και περιχύνουμε με την σάλτσα.

Η σάλτσα είναι σαν ελαφριά μπεσαμέλ αλλά αντί για γάλα βάζεις το ζωμό του κοτόπουλου & λίγη κρέμα γάλακτος. Τους κρόκους θα μπορούσατε να τους παραλείψετε, όμως θα σας πρότεινα κάποια φορά να δοκιμάσετε την πλήρη γεύση.

Κότα μιλανέζα
Κότα μιλανέζα. Θα μπορούσε να γίνεται και με σαφράν στο ρύζι για να κιτρινίσει.

Επιλέξτε μια βαθειά πιατέλα να ξεφορμάρετε το ρύζι και να χωρέσει την σαλτσούλα και τα υπόλοιπα. Με 1,5 κιλό κοτόπουλο υπολογίζετε φαγητό για 6 άτομα. Είναι πολύ εντυπωσιακό και τρυφερά χορταστικό φαγητό για κυριακάτικο τραπέζι ή για μια παρέα φίλων.

Η συνταγή Κότα Μιλανέζα είναι από το εστιατόριο “ΔΥΡΟΣ”, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 2012, στην οδό Ξενοφώντος στην Αθήνα. Είναι πιάτο της αστικής κουζίνας που αγαπήθηκε πολύ. Έχει μεγάλη δύναμη να ηρεμήσει και να γλυκάνει ψυχές. Βάλσαμο.

Μπορείτε εύκολα να το πάτε δώρο σε φιλικό τραπέζι. Το μεταφέρετε μέσα στη φόρμα, τη σάλτσα σε βάζο. Ζεσταίνετε τη φόρμα στο φούρνο, τη σάλτσα σε κατσαρόλα και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

© Photos by: Γεώργιος Δέτσης

Κότα Μιλανέζα η εμβληματική!

5 from 3 votes
Recipe by Βίκυ Κουμάντου Course: Κύριο πιάτοCuisine: ΕλληνικήDifficulty: Μέτρια
Servings

6

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 

10

minutes
Total time

1

hour 

40

minutes

Η κότα μιλανέζα είναι γιορτινό πιάτο της αστικής κουζίνας που αγαπήθηκε πολύ. Έχει μεγάλη δύναμη να ηρεμήσει και να γλυκάνει ψυχές. Βάλσαμο.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • Για το ζωμό κοτόπουλου
  • ένα κοτόπουλο 1,5 κιλό

  • 1 ξερό κρεμμύδι

  • 2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι

  • 3 καρότα

  • 1 φέτα λεμόνι

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 10 κόκκους μαύρο πιπέρι

  • Για το ρύζι
  • 2 κούπες ρύζι κίτρινο

  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο κλαριφιέ

  • 1/2 κούπα λευκό κρασί

  • 4 κούπες ζωμό κοτόπουλο

  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • Για τη σάλτσα supreme
  • 3 κουταλιές σούπας αλεύρι

  • 3 κουταλιές σούπας βούτυρο νωπό

  • 2 κούπες ζωμό κοτόπουλο

  • 100μλ κρέμα γάλακτος

  • 2 κρόκοι αυγών

  • 1/2 κουταλιά γλυκού άσπρο πιπέρι

  • Για το σερβίρισμα
  • 2 κλωνάρια σέλερι

  • 3 καρότα

  • τριμμένη παρμεζάνα

  • μαϊντανός ψιλοκομμένος

Μέθοδος

  • Ετοιμάζω το κοτόπουλο – ζωμό και κρέας
    Βάζω 3λίτρα νερό να βράσει. Αφού βράσει ρίχνω το κοτόπουλο (ολόκληρο ή κομμάτια). Όταν φτάσει πάλι σε βρασμό το νερό, ρίχνω το κρεμμύδι ολόκληρο, το σέλινο ή σέλερι, τα καρότα ολόκληρα, το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι. Σε 40′ το κοτόπουλο είναι έτοιμο. Αν βράσουμε σε χύτρα ταχύτητος θα πάρουμε πιο έντονο γευστικά ζωμό. Το συνιστώ.
    Βγάζω το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και σουρώνω το ζωμό. Βάζω να βράσουν για 20 λεπτά, 2 κλωνάρια σέλερι και 3 καρότα. Με αυτά θα στολίσω την πιατέλα γιατί τα πρώτα άφησαν τη γλύκα τους στο ζωμό και είναι πολύ μαλακά για σερβίρισμα.
    Καταναλώνω τα καρότα, το σέλινο, κρεμμύδι σαν προσφάι, γιατί παραμένουν θρεπτικά για τον μάγειρα.
    Ξεψαχνίζω σε κομμάτια μπουκιάς και αφήνω σε μπολ.
    Αφαιρώ το λίπος που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του ζωμού με ένα κουτάλι ή με διαχωριστή λίπους. Αν ετοιμάζω το φαγητό από την προηγούμενη μέρα, πράγμα που είναι σοφό γιατί κόβουμε τη δουλειά στη μέση, αφήνω το ζωμό στο μπαλκόνι -αν είναι χειμώνας- ή στο ψυγείο και το πρωϊ θα έχει παγώσει το λίπος, το οποίο αφαιρώ εύκολα σε κομμάτια.
    Μην πετάξετε το λίπος. Βάλτε σε βαζάκι στην κατάψυξη και χρησιμοποιείστε το, την επόμενη φορά που θα κάνετε πατάτες ορφανές στο φούρνο. Θα έχουν καλύτερη γεύση.διαχωριστής λίπους
  • Ετοιμάζω το ρύζι
    Πλένω το ρύζι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο, σωτάρω το ρύζι να γίνει διάφανο, σβήνω με το κρασί, προσθέτω το ζωμό κοτόπουλου, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να βράσει για 20′. Βγάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με πετσέτα να τραβήξει τους ατμούς και καπακώνω.
  • Ετοιμάζω την σάλτσα supreme
    Δουλεύω με το σύρμα αντί με την κουτάλα για μην κάνει σβώλους. Σωτάρω το αλεύρι στο βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να ψηθεί αλλά να μην πάρει  χρώμα το αλεύρι. Προσθέτω λίγο λίγο το ζωμό κοτόπουλου, τους κρόκους αραιωμένους στην κρέμα γάλακτος και το λευκό πιπέρι.
    Αφήνω να δέσει και να ψηθεί η σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.
    Περιχύνω με λίγη ζεστή σάλτσα τα κομμάτια του κοτόπουλου που θα βάλουμε μέσα στο ρύζι. Αυτό θα τα κάνει πιο ζουμερά.
  • Συνθέτω το πιάτο
    Σε μια βαθιά φόρμα με τρύπα στη μέση, βάζω σε στρώσεις τα υλικά μου, δηλ : μια στρώση ρύζι, μια στρώση μπουκιές κοτόπουλου, ρύζι, κοτόπουλο, ρύζι.
    Αναποδογυρίζω σε βαθειά πιατέλα, περιχύνω το φαγητό με την σάλτσα, γαρνίρω με τα νέα καρότα & σέλινο κομμένα σε κομμάτια, πασπαλίζω με τριμμένη παρμεζάνα και μαϊντανό.

Notes

  • Είναι πολύ σημαντικό το σωστό αλάτισμα όλων των σταδίων. Δοκιμάστε το ζωμό, το ρύζι, τη σάλτσα με το κρέας. Αν μείνει ανάλατο χάνει πολύ.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow us @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow us on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*