HOME > Συνταγές > Φαγητά > Πίτες > Κλωστόπιτα με σταφίδες
Πίτα με σταφίδες από Ελένη Καραγιάννη

Κλωστόπιτα με σταφίδες

5.0 from 1 vote

Η κλωστόπιτα με σταφίδες είναι ένα καλλιτέχνημα οπτικό όσο και γευστικό. Απλό φύλλο πίτας ραντισμένο με ελαιόλαδο, ζάχαρη και ξανθές σταφίδες, στριφτό με ανάλαφρα χέρια. Φαντάζεστε τη γεύση της; σα να τρως ζεστό τρυφερό ψωμί, αέρινο, που μοσχοβολά γλύκα ώριμης γης.

Γυναίκες που υφαίνουν δεσμούς

Γράφω με μεγάλη χαρά για τα πολιτιστικά δημιουργήματα των γυναικών στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο, στην Ήπειρο. Η σοφία της Εστίας, της φροντίδας της γης, των υλικών και της οικογένειας λάμπει σ’αυτές τις γυναίκες. Η ενότητα της ζωής, στο μεγαλείο της, εκφράζεται στα πρόσωπα κάθε μιας από αυτές τις γυναίκες.

Ένα μικρό χωριό, με 300 σπίτια, με μαστόρους και ξενιτεμένους που λείπουν από τον τόπο. Ποιός υφαίνει τους δεσμούς; ποιός δυναμώνει τις ρίζες; ποιός κρατά ζωντανή τη λαχτάρα της επιστροφής στον τόπο; Αυτές οι γυναίκες, που γνωρίζουν πώς να πάρουν από τη Μάνα γη το φαγητό με σεβασμό και να θρέψουν σώμα και μνήμη στους ανθρώπους τους. Αυτές οι γυναίκες που αγκαλιάζουν με τη φροντίδα τους και χαμογελούν ντροπαλά, θεωρώντας απόλυτα φυσικό το έργο τους.

Η μνήμη της γεύσης είναι η πολύτιμη κληρονομιά που συντροφεύει τον άνθρωπο σ’όλη του τη ζωή.

Έχω την ευλογία να αφήνω τις λέξεις να ρέουν στα κείμενά μου μαζί με τη γνώση τους. Απλότητα και Σοφία σε κάθε δημιούργημα.
Προορισμός δικός μου είναι να τιμήσω αυτόν τον πολιτισμό της Ελλάδας και τις γυναίκες που τον διατηρούν ζωντανό, κάνοντας Απτή και Υλική την Άϋλη πολιτιστική κληρονομιά που μεταφέρεται από Μάνα σε Κόρη.

Κλωστόπιτα με σταφίδες
Κλωστόπιτα με σταφίδες, πριν το ψήσιμο

Μια απλή κλωστόπιτα

Δείτε αυτή την απλή κλωστόπιτα που φτιάχνουν με τα φύλλα που τους περισσεύουν, μόνο με σταφίδες και ζάχαρη. Πάντα έφτιαχναν κάτι μικρό για τα παιδιά τους, όταν έφτιαχναν κάτι μεγάλο που αργούσε σε χρόνο.

Η Ελένη Καραγιάννη έφτιαχνε σε μένα την πίτα με τα ξερά τσουκνίδια και προνόησε να βάλει λίγο αλεύρι παραπάνω στη ζύμη για να της περισσέψει φύλλο, να μου κάνει την κλωστόπιτα. Όταν έψηναν στον ξυλόφουρνο ψωμιά, η Χρυσάνθη Γκούτσιου μας είπε πως η μάνα έκοβε λίγο από τη ζύμη και έκανε τη Λιπανή, μικρές πιτούλες σκέτες ή με τυρί, που ψηνόντουσαν γρήγορα και έκαναν χαρούμενα τα παιδιά.

Η γιορτινή πίτα στην Αγία Παρασκευή Κεράσοβο είναι το Κλωστό με καρύδια, μια στριφτόπιτα που έχει μεγαλύτερη τρυφερότητα από τον μπακλαβά και καθαρότερη γεύση. Και όπως μπορείτε να φανταστείτε, τώρα που γνωρίζετε λίγο λίγο αυτές τις γυναίκες, μερικά φύλλα τα τύλιγαν με λάδι και τυρί φέτα για να έχουν και μια αλμυρή πίτα στο τραπέζι.

Γευμάτησα μέρα γιορτινή σε σπιτικό τραπέζι και σε ένα πιάτο ήδη σερβιρισμένο από την αρχή ήταν Κλωστό με τυρί και Κλωστό με καρύδια, παρέα με παγωμένο τσίπουρο. Έφτιαξα κι εγώ για τη γιορτή της κόρης μου ένα ταψί Κλωστόπιτα με καρύδια και το έστειλα κέρασμα στη δουλειά της.

Υφάντρες είπαμε. Mε ένα πολύτιμο υφαντό στα χέρια μας. Ζωή το λένε.

Κλωστόπιτα με σταφίδες

Recipe by Ελένη Καραγιάννη
5.0 from 1 vote
Course: ΠίτεςCuisine: ΉπειροςDifficulty: Εύκολη
Servings

2

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes
Total time

40

minutes

Τα φύλλα που περισσεύουν από τη βασική πίτα γίνονται εύκολα μια γλυκιά πίτα στριφτή, μια κλωστόπιτα με σταφίδες και ζάχαρη.

Cook Mode

Keep the screen of your device on

Υλικά

  • 2 σπιτικά φύλλα για πίτα

  • 2 απλόχερα σταφίδες ξανθές

  • 2 απλόχερα ζάχαρη

  • ελαιόλαδο για ράντισμα του φύλλου

Μέθοδος

  • Ανοίγουμε λεπτό φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τη ζάχαρη παντού, μετά τις σταφίδες. Κλείνουμε το φύλλο, να καλύψει λίγο τη γέμιση, από τις δύο απέναντι πλευρές και το τυλίγουμε απαλά (όχι σφικτά) σε ρολό. Στρίβουμε ελαφρά και διπλώνουμε στα τρία.
  • Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών μέχρι να ροδίσει, περίπου μισή ώρα.

Η γαστρονομία είναι πολιτιστική κληρονομιά

Tag @tastefull.gr on Instagram and hashtag it #γαστρονομία

Σας αρέσει αυτή η συνταγή; Μοιραστείτε την!

Follow @tastefullgr on Pinterest

Αναζητούμε και καταγράφουμε τη γεύση του Τόπου

Follow TasteFULL.gr on Facebook

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*