TasteFULL

Σκόνη ντομάτας – ένα νέο μπαχαρικό στην κουζίνα

Δοκίμασα τη σκόνη ντομάτας, για πρώτη φορά, στο “λαδοβρόχι” του Χρύσανθου Καραμολέγκου, στο μενού του στο Sani Gourmet ’11. Φέτες ψωμί σερβιρισμένες με αρωματικό ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και σκόνη τομάτας.

Αναρωτηθήκαμε γι’αυτό το νέο συστατικό και το ψάξαμε. Στις κουζίνες των chefs, όλα τα υλικά είναι πολύ εύκολο να αποξηρανθούν και να δημιουργήσουν παράγωγο του τροφίμου στη μορφή που το θέλουν για τις γευστικές δημιουργίες τους. Εκτός από τα λαχανικά, αποξηραίνουν και τη φέτα για να κάνουν σκόνη φέτας. Τη δοκίμασα από τον Χάρη Σακαλή, chef στο Excelsior bistro στη Θεσσαλονίκη, σε μια δημιουργική παρουσίαση της χωριάτικης σαλάτας.

Η σκόνη ντομάτας γίνεται πολύ εύκολα και στις σπιτικές μας κουζίνες αξιοποιώντας ένα υλικό που πετάμε μέχρι σήμερα. Τη φλούδα απο τις τομάτες!

Εμείς δεν χρειαζόμαστε αποξηραντή γιατί έχουμε το φούρνο μας, σε χαμηλή θερμοκρασία. Η φλούδα στεγνώνει πολύ εύκολα, όταν έχουμε ξεφλουδίσει τις τομάτες, βουτώντας τις σε βραστό νερό. Όταν την έχουμε αφαιρέσει με μαχαίρι έχει περισσότερη σάρκα πάνω της, θέλει περισσότερο χρόνο να στεγνώσει αλλά και έτσι γίνεται.

Στην κεντρική φωτογραφία φαίνεται το αποτέλεσμα της σκόνης τριμμένης στα δάχτυλα.  Αν την αλέσουμε στο μούλτι θα γίνει σκόνη.

Θα μου πείτε τι προσφέρει ένα μπαχαρικό παραπάνω στη κουζίνα; ό,τι όλα τα μπαχαρικά. Γεύση!

Η σκόνη ντομάτας δίνει γεύση τομάτας σε πιάτα που δεν θέλεις την υγρασία της τομάτας. Κλικ για tweet

Σκεφτείτε που χρησιμοποιούμε την σκόνη της πιπεριάς, σε όποια μορφή (πάπρικα ή μπούκοβο) και χρησιμοποιείστε σκόνη τομάτας.

  • Σερβίρετε τη φέτα με λάδι και σκόνη ντομάτας
  • Σερβίρετε τα ντολμαδάκια με σάλτσα γιαούρτι πασπαλισμένη με σκόνη ντομάτας και αγουρέλαιο
  • Κάψτε λάδι και βούτυρο, προσθέστε σκόνη ντομάτας και μια καυτερή πιπεριά και περιχύστε τις σούπες αυγολέμονο του χειμώνα

Δείτε τις συνταγές συντήρησης της τομάτας

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Υλικά

  • Φλούδες τομάτας
  • χρόνο για να στεγνώσουν :)

Μέθοδος εκτέλεσης

Χρησιμοποιείστε τις φλούδες ντομάτας που αφαιρείτε, όταν ετοιμάζετε πολτό τομάτας σε βάζα ή ολόκληρα τοματάκια σε βάζο ή έτοιμη σάλτσα σε βάζο ή γλυκόξινη σάλτσα τομάτας.

Απλώστε τις φλούδες πάνω σε αντικολητικό χαρτί, στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήστε τις να στεγνώσουν σε φούρνο 80 βαθμών κελσίου για όση ώρα χρειαστεί.

Μην ανεβάσετε τη θερμοκρασία για να γίνει γρηγορότερα γιατί θα χάσουν το χρώμα τους και θα καφετίσουν.

Οι φλούδες θα έχουν γίνει τραγανές σαν τσίπς και θα θρυμματίζονται εύκολα στα δάχτυλά σας. Αν είναι μαλακές κάποιες ξαναβάλτε τις στο φούρνο.  Αλέστε τις στο μούλτι ή στο γουδί και διατηρείστε τη σκόνη κλεισμένη σε βαζάκι, για να μην παίρνει υγρασία.

Tags: , , ,

Άλλες συνταγές με

Print Friendly, PDF & Email

2 σχόλια για το “Σκόνη ντομάτας – ένα νέο μπαχαρικό στην κουζίνα”

  1. Marianna

    Μπράβο!! Υπέροχη γεύση. Μήπως γνωρίζεις συνταγή για σκόνη φέτας; Την αναζητώ παντού. Μήπως με την τεχνική της αφυδάτωσης? σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές!

    Reply

    1. Βίκυ Κουμάντου Post author

      Ναι, με την τεχνική της αφυδάτωσης σίγουρα. Πάρε κομμάτι σκληρής φέτας, κόψε σε λεπτές φετες, στέγνωσε καλά σε χαρτί κουζινας και βάλε να στεγνώσει σε φούρνο 60 βαθμών, όσο χρειαστεί. Δεν το έχω κάνει, αλλά αυτό θα δοκίμαζα

      Reply

Απάντηση

Γνωρίστε τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να δημιουργούμε κάθε μέρα τα φαγητά και τα γλυκά στην κουζίνα μας. Η καλύτερη γνώση οδηγεί σε καλύτερη χρήση.

designed by: busyB design | powered by: Code is Poetry